CNSAS il verifica din nou pe C.V. Tudor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, ieri, ca senatorul Corneliu Vadim Tudor a avut legaturi cu fosta Securitate; el nu a fost un simplu turnator, ci a avut relatii in cercurile

Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, ieri, ca senatorul Corneliu Vadim Tudor a avut legaturi cu fosta Securitate; el nu a fost un simplu turnator, ci a avut relatii in cercurile cele mai inalte ale acesteia, dupa cum singur a recunoscut. Pe vremuri, in "Saptamana", hebdomadarul la care lucra CVT, apareau "date ciudate care nu puteau veni decat de la Securitate. Politie politica se face nu numai cand esti un amarat de turnator, ci si atunci cand exerciti influenta asupra acesteia", a spus Dinescu. Presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, a precizat ca institutia pe care o conduce va reanaliza dosarul de Securitate al presedintelui PRM in urma noilor dezvaluiri de presa, potrivit carora CVT ar fi turnat la Securitate pe Andrei Plesu. Onisoru a adaugat ca in anul 2000, atunci cand Vadim Tudor a candidat pentru Presedintie, CNSAS a cerut SRI date privind eventuala colaborare a acestuia cu politia politica, dar raspunsul a fost negativ. "Ni s-a spus ca numele lui nu exista in evidentele lor". Un raspuns similar a fost primit si in acest an, in februarie. In schimb, in septembrie a.c. s-a aflat ca la SRI a existat un dosar documentar privitor la liderul PRM, acesta putand fi consultat chiar la sala de lectura a serviciului. Onisoru a afirmat ca la CNSAS s-a constituit o echipa care va analiza dosarul lui Vadim. Colegiul va incerca sa obtina de la SRI date despre persoanele care au studiat acest dosar. Despre senator exista informatii in nu mai putin de 19 dosare, unde sunt consemnate rezultatele urmaririi lui CVT de catre fosta Securitate.
O noua lista cu 60 de securisti
Gheorghe Onisoru a adaugat ca in aceasta saptamana va fi trimisa la SRI o noua lista cu 60 de nume de fosti ofiteri de Securitate spre a fi confruntate datele lor personale. Aceste nume completeaza listele trimise pana acum SRI, ridicand la 260 sirul celor despre care CNSAS considera ca au intreprins actiuni de politie politica. Dupa primirea acestor informatii, ofiterii cu pricina vor fi audiati la Colegiu, iar apoi numele lor vor fi publicate in "Monitorul Oficial". Onisoru apreciaza ca la inceputul anului viitor cele doua hale primite de CNSAS la Popesti-Leordeni vor deveni functionale si institutia va putea prelua masiv dosare din arhiva fostei Securitati. Se va inlatura astfel un obstacol major din calea indeplinirii misiunii pentru care a fost creat CNSAS si se vor elimina suspiciunile si blocajele existente pana acum. Andrei Plesu, membru al Colegiului, a sustinut ca "inca din 1990", Virgil Magureanu, pe atunci sef al SRI, i-ar fi spus ca prima institutie care "s-a privatizat" dupa decembrie 1989 a fost Securitatea; multi dintre fostii ei lucratori care au parasit-o au plecat cu dosarele din arhiva ei. Asa se face ca nu e de mirare ca din timp in timp apar in presa informatii provenind din depozitele acesteia. "Se face trafic cu dosare".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite