CNSAS dă certificate de bună purtare pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiului să se finalizeze din nou cu mare cântec, unii membri ai Colegiului propunând apelarea la avizul comisiilor parlamentare de profil.Doar un singur vot a decis ieri rescrierea relaţiei

Colegiului să se finalizeze din nou cu mare cântec, unii membri ai Colegiului propunând apelarea la avizul comisiilor parlamentare de profil.
Doar un singur vot a decis ieri rescrierea relaţiei senatorului social-democrat Ilie Sârbu cu fosta poliţie politică. Având deja la activ un certificat de bună purtare primit din partea CNSAS, Sârbu, fost cleric, a negat permanent declaraţiile de colaborare lansate la adresa sa. De altfel, senatorul PSD a fost unul dintre avocaţii politici ai BOR-ului, împotrivindu-se ideii de publicare a dosarelor preoţilor, rezprezentanţi ai unei instituţii al cărui nume nu ar trebui sub niciun motiv târât prin noroi. Acuzat în trecut de către Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, că a turnat la Securitate pe vremea când era preot mirean cu atribuţii administrative pe lângă Mitropolie, Sârbu a beneficiat, ieri, de clemenţa Colegiului, deşi patru membri ai acestui for au votat împotriva sa. Conform unor surse din CNSAS, cei care au votat pentru calitatea sa de neapartenenţă la fosta Securitate au invocat lipsa oricăror probe, note informative la dosarul său care să dovedească faptul că ar fi turnat vreodată pe cineva. "Are dosar de urmărit, care conţine însă unele refereri la note, surse care ne-au dat de gândit", ne-au declarat sursele citate. Alături de parlamentarul social-democrat, au mai primit rezoluţii de necolaborare deputatul UDMR Kelemen Hunor şi senatorul PSD Mihail Popescu, aflaţi pe arhicunoscuta listă "a celor 29", senatorul PRM Eugen Mihăescu, deputatul PSD Cătălin Voicu şi Marius Petrescu, directorul Oficiului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). În ceea ce o priveşte pe senatoarea PSD Rodica Stănoiu, aceleaşi surse ne-au precizat că noua expertiză grafologică a fost finalizată, urmând să ajungă pe masa Colegiului marţea viitoare.
Procedura e de vină
şedinţa conducerii CNSAS nu a fost scutită nici de această dată de certuri, cele două tabere având percepţii diferite asupra conceptului de poliţie politică şi a condiţiilor necesare pentru a se adopta o astfel de rezoluţie, ne-au mai spus sursele citate. Pentru unii membri ai Colegiului, precum Ticu Dumitrescu şi Mircea Dinescu, constatarea existenţei unui angajament la Securitate ar fi îndeajuns pentru a lua o decizie de colaborare, în timp ce Cazimir Ionescu şi ceilalţi au nevoie de probe indubitabile, bazate pe documente care să certifice clar afectarea drepturilor şi libertăţilor individului. Iritat de reluarea acestei dispute procedurale, Cazimir Ionescu a propus celor prezenţi să solicite un punct de vedere pe această temă din partea comisiilor juridice ale parlamentului, care mai apoi să fie considerat valabil pentru toţi membrii Colegiului. Ideea sa a fost respinsă de cealaltă tabără, în viziunea căreia numai o nouă modificare a legii ar fi salutară, noi discuţii în cadrul unor comisii parlamentare care deja dau semne de partizanat tergiversând procedura legislativă în cazul ordonanţei CNSAS.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite