CNS se pregăteşte pentru autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele CNS, Ferenc Csaba, nu a exclus nici posibilitatea de a avea alături asociaţii ale comunităţii româneşti din zonă, pentru ca rezultatul referendumului să fie reprezentativ.

Vicepreşedintele CNS, Ferenc Csaba, nu a exclus nici posibilitatea de a avea alături asociaţii ale comunităţii româneşti din zonă, pentru ca rezultatul referendumului să fie reprezentativ. CNS vrea să aducă observatori externi pentru referendumul din ţinutul Secuiesc.
Vicepreşedintele CNS a mai dezvăluit că a avut întâlniri la Budapesta cu şefii grupurilor parlamentare ai KDNP (creştin-democraţii) şi FIDESZ din Parlamentul ungar, care le-au promis sprijin politic. Concret, politicienii budapestani vor face lobby în favoarea demersurilor CNS la Parlamentul European, prin Partidul Popular European. "Noi am trimis scrisori către toate formaţiunile politice, dar nu am primit invitaţii să mergem la discuţii decât de la reprezentanţii KDNP şi FIDESZ", a precizat Ferenc.
"După aflarea rezultatului, vom stabili ce trebuie făcut mai departe. Fie vom organiza o altă adunare populară ca la Ditrău, care va avea loc în 4 noiembrie, fie vom face o altă mare adunare şi vom proclama autonomia", a precizat liderul CNS.

Preşedintele şi premierul, chemaţi să oprească acţiunile separatiste
Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita solicită autorităţilor statului, prin intermediul unui comunicat, să intervină ferm pentru stoparea "acţiunilor separatiste pe criterii etnice" şi face apel către maghiari să nu se lase antrenaţi "într-o aventură periculoasă ce poate duce la confruntări, distrugeri, suferinţe şi moarte". Forumul cere respectarea prevederilor Constituţiei "în numele celor aproape 100.000 de români care trăiesc în cele două judeţe". Vicepreşedintele organizaţiei în cauză, avocatul Ioan Solomon, susţine că a primit numeroase reacţii şi mesaje de solidaritate din partea românilor din întreaga ţară, care au spus că nu vor accepta niciodată existenţa în mijlocul ţării a unei enclave etnice. Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita consideră, totodată, că este timpul ca preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu să-şi exprime clar poziţia şi să acţioneze în consecinţă faţă de problema autonomiei aşa-zisului ţinut Secuiesc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite