CNA i-a pavat lui Diaconescu drumul spre Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sancţiunea de înjumătăţire a licenţei OTV, dată ieri de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), poate fi speculată electoral de Dan Diaconescu până pe 28 septembrie, dată de la care nu mai poate emite.

Reducerea de către CNA a licenţei postului condus de Dan Diaconescu îi va da ocazia acestuia să devină un martir electoral, după modelul Gigi Becali. La fel ca şi patronul clubului Steaua, căruia arestul preventiv de acum trei ani i-a adus un fotoliu de europarlamentar, lui Diaconescu decizia CNA i-ar putea netezi drumul către Parlamentul României.

 Nu este prima dată când o pedeapsă dată de autorităţile statului este speculată de oamenii politici. Fiecare zi petrecută de Gigi Becali după gratii i-a adus un grad de notorietate în plus. Atras de popularitatea crescută peste noapte a finanţatorului din Ghencea, Corneliu Vadim Tudor, care tocmai ratase intrarea în Parlamentul României, l-a inclus pe Becali pe listele PRM şi, împreună, au ajuns în Parlamentul European.

Dan Diaconescu poate profita din plin de timpul rămas până la începutul campaniei electorale. Pe 28 septembrie îi va expira licenţa de emisie, înjumătăţită de sancţiunea CNA. Fără această pedeapsă, OTV putea funcţiona legal până în aprilie 2013. Mai mult, Diaconescu spune că fiecare sancţiune îi aduce noi susţinători, amintind de cele 28.000 de adeziuni la partidul său, pe care le-a primit după ultima amendă aplicată de CNA.

Una dintre cele mai drastice sancţiuni

Membrii CNA au aplicat una dintre cele mai drastice sancţiuni prevăzute de lege pentru încălcarea repetată a prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, conform cărora „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală". Sancţiunea de înjumătăţire a licenţei este cea mai gravă pe care o putea lua Consiliul pentru o astfel de încălcare a normelor.

Pedeapsa dată de CNA a venit după ce postul OTV a fost sancţionat de nouă ori cu obligarea de a transmite timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare de către CNA şi de şase ori cu obligaţia de a transmite timp de câte trei ore textul stabilit de CNA. Ultima sancţiune primită de postul OTV pentru publicitate politică a fost suspendarea emisiei timp de trei ore, la 15 martie.

Dan Diaconescu s-a apărat în faţa membrilor Consiliului, spunând că nu are nicio funcţie în Partidul Poporului şi că în postul TV face eforturi ca să se delimiteze de formaţiunea politică. „Nu e nicio trimitere către Partidul Poporului. Postul nostru face eforturi deosebite ca să separe Partidul Poporului de televiziune", a spus Diaconescu, în faţa membrilor CNA.

Discursul ţinut de-a lungul şedinţei a semănat foarte tare cu cel al unui activist de partid. „Noi reprezentăm o parte bună din poporul român, dar în CNA nu avem niciun membru", a spus Diaconescu.

Şi-a continuat emisiunea în şedinţa CNA

Prezenţa lui Dan Diaconescu a făcut şedinţa Consiliului să semene cu o emisiune de la OTV. După ce le-a mărturisit membrilor Consiliului că nu a dormit întreaga noapte ca să-i poată  întâlni, Dan Diaconescu i-a acuzat că fac jocurile preşedintelui şi că îl sancţionează din cauză că nu vrea să se unească cu PDL şi UNPR. În centrul acuzaţiilor s-a aflat Narcisa Iorga, membru CNA.

 „E o luptă între mine şi ­Traian Băsescu iar dumneavoastră vă lăsaţi folosită de Traian Băsescu. Dumneavoastră, cei din PDL, vreţi să închideţi acest post. Când  Traian Băsescu era prezent la mine în televiziune, în campanie, dumneavoastră făceaţi parte din staff-ul lui", a spus Diaconescu, referindu-se la Narcisa Iorga.

Patronul OTV a mers, apoi, mult mai departe. „Mi-am făcut pomană cu dumneavoastră, altfel nu vă mai angaja nimeni", a mai spus Diaconescu, afirmând că el a angajat-o la „Jurnalul Naţional". „Chiar am angajat-o, chiar am dus-o la restaurant pe banii mei", a mai spus Dan Diaconescu.

„Am fost şef de secţie, apoi redactor-şef adjunct ani buni de zile la «Jurnalul Naţional». Nu cred că de pomană obţii o astfel de funcţie", a răspuns ­Narcisa Iorga. La final, patronul OTV i-a invitat pe membrii CNA să se înscrie în Partidul Poporului.

"Am primit 28.000 de adeziuni de la ultima amendă până acum."

Dan Diaconescu proprietar OTV

Analiştii îl văd dejape Dan Diaconescu în Parlament

Ion Cristoiu cataloghează acuzaţia adusă postului OTV că face publicitate unui partid ca fiind  discutabilă. „Despre publicitate politică în sensul adevărat al cuvântului se poate vorbi atunci când un partid plăteşte clipuri electorale pe un post TV. În cazul OTV, liderii unui partid apar şi vorbesc despre programul lor politic.

Nu văd nicio deosebire faţă de Crin Antonescu, un lider de partid care apare la Antena 3 de trei-patru ori pe zi, şi care, la fiecare apariţie, vorbeşte despre programul partidului, ba chiar a fost prezentat drept candidat la Preşedinţie. O asemenea sancţiune nu face altceva decât să aducă partidul lui Dan Diaconescu în Parlament", a explicat Cristoiu.

„Ceea ce se-ntâmplă în momentul de faţă la OTV este anormal pentru ceea ce înseamnă spaţiul audiovizual oriunde în lume", a spus şi Robert Turcescu, adăugând că CNA este o instituţie depăşită de viteza cu care se întâmplă lucrurile. „Dan Diaconescu profită  de acest moment, având în vedere că în România, pe modelul Gigi Becali, pe sau modelul Solomon de la Craiova, orice pedeapsă nu face decât să-i crească şi notorietatea şi să-i ofere muniţie suficientă pentru  a continua genul ăsta de propagandă", crede Turcescu.


Iulian Comănescu, analist media, a afirmat că Dan Diaconescu se va retrage la cealaltă televiziune pe care o deţine, DDTV, pentru a acuza cenzura. „DDTV poate fi scos mai greu din emisie, fiindcă trebuie parcursă o scară a sancţiunilor. E o înfrângere foarte uşor de transformat în victorie. Una peste alta, Diaconescu începe să devină el însuşi o Elodie: atunci când nu mai există, există cel mai tare", crede Comănescu.

Au votat sancţionarea:

- Răsvan Popescu preşedinte CNA, numit de Senat (la propunerea PNL) - reales în decembrie 2006.

- Ioan Onisei Vicepreşedinte CNA, numit de Camera Deputaţilor (la pro­punerea PDL) în decembrie 2006

- Cristina Trepcea  membru CNA, numită de Camera Deputaţilor (la propunerea PSD) în octombrie 2008

- Narcisa Iorga membru CNA, numită de Pre­şedinţie în octombrie 2008

- Gelu Trandafir membru CNA, numit de Preşedinţie în decembrie 2006

- Christian Mititelu membru CNA, numit de Guvernul Tăriceanu în noiembrie 2008

- Valentin Alexandru Jucan membru CNA, numit de Senat (la propunerea PDL) în martie 2012

A votat împotrivă:

- Mihai Mălaimare membru CNA, numit de Guvernul Tăriceanu în noiembrie 2008

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite