CCR discutã joi sesizarea PDL privind hotãrârea Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetã a referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Curtea Constituţionalã a României discutã joi sesizarea Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea hotãrârii Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetã privind abuzurile semnalate în activitãţile desfãşurate de autoritãţile şi instituţiile publice, în cazul votului de la referendumul din 29 iulie.

Curtea a comunicat pe 19 octombrie cã va dezbate în şedinţa din 1 noiembrie contestaţia democrat-liberalilor care au atacat Hotãrârea Senatului nr. 38 din 8 octombrie de înfiinţare a comisiei de anchetã.

În data de 8 octombrie, liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Rãdulescu, anunţa cã PDL va ataca la CCR decizia Senatului.

"Pentru ca aceastã comisie sã fie înfiinţatã, trebuie supusã votului Senatului. PDL nu o sã intre în aceastã capcanã şi nu o sã ne desemnãm membri. Aceastã comisie ar încãlca principiile democratice şi constituţionale. Ni se propune ca noi, Legislativul, sã intrãm peste Ministerul Public. O vom contesta la CCR. Nu vom participa la vot şi nu vom desemna colegi de-ai noştri în comisie", susţine Rãdulescu.

Senatul a adoptat atunci, cu 59 de voturi pentru şi trei abţineri, proiectul de hotãrâre privind înfiinţarea comisiei de analizã privind activitatea desfãşuratã de autoritãţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Bãsescu.

Comisia ar fi trebuit sã fie formatã din 11 membri, dar grupul PDL a decis sã nu desemneze niciun senator şi s-a retras de la vot.

Potrivit solicitãrii de înfiinţare, aceastã comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci urmãreşte sã verifice sesizãrile cetãţenilor şi autenticitatea lor, sã ia în considerare "posibilele fapte ilicite" ale procurorilor şi sã facã luminã în aceastã chestiune prin audierea cât mai multor votanţi nemulţumiţi de modul în care au fost fãcute cercetãrile de cãtre poliţie, DNA şi Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Constatãrile, concluziile şi propunerile comisiei trebuie sã facã obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent pânã la data de 15 noiembrie 2012.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite