Legea privind modificarea atribuţiilor CCR, neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Judecătorii CCR s-au reunit, astăzii, pentru a discuta sesizările PDL privind scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub controlul Curții și stabilirea de către Parlament a persoanei care merge la CE.

UPDATE Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată, astăzi, neconstituţională.

În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale (CC) în varianta Camerei Deputaţilor.

Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 38/2012 a modificat competenţa Curţii Constituţionale, în sensul cã nu se mai poate pronunţa pe deciziile Parlamentului.

Pe 19 iulie, un grup de 63 de deputați ai PDL au depus la CCR o sesizare de neconstituționalitate la Legea privind aprobarea OUG a Guvernului Ponta de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR. "Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a hotărârilor privind actele juridice cu caracter individual", este textul incriminat de PDL.

În sesizarea PDL se spune că CCR ar trebui să verifice toate hotărârile Parlamentului - individuale și normative - deoarece și hotărârile Parlamentului privind actele juridice cu caracter individual pot afecta valori și principii constituționale. PDL mai susține că prin scoaterea unor hotărâri ale Parlamentului de sub controlul CCR, acestea nu ar mai putea fi atacate în niciun fel și "ar putea avea orice conținut".

CCR s-a pronunţat însă indirect pe acest subiect în luna iulie când a stabilit, în speţa înlocuirilor Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga de la preşedinţia Camerelor că nu se poate pronunţa asupra numirilor de persoane, ci doar asupra deciziilor Parlamentului care pot afecta valori și principii constituționale. Între timp, şi OUG (care iniţial prevedea că CCR nu se poate pronunţa pe niciun fel de Hotărâri) a fost modificată în Parlament în concordanţă cu deciziile Curţii invocate mai sus.

A doua contestație aflată pe masa CCR vine tot din partea PDL și se referă la Legea de cooperare între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite