CCR evită un răspuns clar privind suspendarea lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

CCR a dat un răspuns separat pentru fiecare ditnre cele şapte capete de acuzare aduse de USL lui Traian Băsescu.

Curtea Constituţională apreciază că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului.


Avizul Curţii Constituţionale

Vezi aici documentul integral al Curţii Constituţionale!

"Faptul că preşedintele României, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru", se arată în avizul Curţii.

UPDATE 14.30 Curtea Constituţională a constatat, vineri, că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului,precum şi între stat şi societate, avizul Curţii să fie transmis Parlament

Curtea Constituţională precizează că nu se poate reţine încălcarea de către preşedinte a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, declaraţiile critice formulate de acesta nefiind de natură să determine magistraţii să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale.

CC a reţinut că motivele invocate de autorii cererii de suspendare a preşedintelui privind încălcarea de şeful statului a unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la muncă şi dreptul la pensie, nu se pot constitui în elemente ce conduc la atingerea substanţei acestor drepturi fundamentale.

În acest sens, Curtea Constituţională (CC) constată că măsurile legislative referitoare la diminuarea salariilor şi a pensiilor au fost adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, notează Curtea în avizul său privind suspendarea din funcţie a preşedintelui.

Faptul că unele prevederi din proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei au fost constatate ca fiind neconstituţionale, deoarece aveau ca
efect suprimarea unor drepturi fundamentale, nu poate conduce la concluzia că Preşedintele României ar fi încălcat prevederile Legii
fundamentale.

Judecătorii Curţii Constituţionale, cărora li s-a solicitat de către Parlament avizul asupra cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, s-au întrunit, vineri dimineaţă, în şedinţă.
Plenul reunit al Parlamentului a votat, joi, ca avizul consultativ al Curţii Constituţionale privind cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu să fie transmis Parlamentului până vineri, la ora 12.00.

Şedinţa Curţii Constituţionale nu este publică.
Solicitarea USL privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a fost citită joi în plenul Parlamentului. Preşedintele Băsescu a fost prezent la şedinţa Camerelor, susţinându-şi punctul de vedere, el urmând să revină în plen vineri, la dezbaterile asupra cererii de suspendare.
Propunerea privind termenul până la care Curtea Constituţională să dea avizul pe cererea de suspendare a fost votată de plenul reunit cu 221 de voturi "pentru" şi 8 abţineri.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că şedinţa plenului reunit pentru dezbaterea şi votul asupra cerererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu va avea loc, vineri, la ora 17.00, "cu tot cu avizul" CC.
"Nu e vorba în vreun fel din partea noastră de a constrânge sau de a impune CC. Aşa este prevederea legală ca noi să cerem un termen. Curtea Constituţională, care cunoaşte Regulamentul, a luat act de acest lucru şi în mod absolut normal şi-a fixat această şedinţă mâine la ora 9.00, ceea ce înseamnă în timp util. Sunt convins că toate aceste proceduri vor fi parcurse şi de către noi, după cum aţi văzut şi de către Curte, în modul cel mai legal şi mai constituţional. La orele 17,00 mâine (vineri - nr), sperăm cu avizul Curţii cu tot, să vă putem oferi şedinţa cu dezbateri", a arătat preşedintele Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite