Bursa şi afacerile, ispitele parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Randamentul businessurilor parlamentarilor concurează cu succes eficienţa legislativă Cu averi de ordinul milioanelor şi zecilor de milioane de euro, unii parlamentari afacerişti au găsit

Randamentul businessurilor parlamentarilor concurează cu succes eficienţa legislativă

Cu averi de ordinul milioanelor şi zecilor de milioane de euro, unii parlamentari afacerişti au găsit soluţii pentru a părea că dau randament şi în plan legislativ: semnarea unor propuneri de legi iniţate de alţi colegi. Alţii au preferat să se ocupe de propriile afaceri şi de jocul la bursă, în dauna mandatului de senator sau deputat.

Practicile businessmenilor din parlament tind să devină un model de urmat pentru ceilalţi colegi. Potrivit noilor declaraţii de avere, tot mai mulţi aleşi se arată interesaţi de învăţarea evoluţiilor bursiere sau de investirea banilor în diferite societăţi comerciale, rămânând de văzut cum vor împăca noile preocupări cu mandatul legislativ.

Cu o avere estimată la 38-40 milioane de dolari, senatorul UDMR Attila Verestoy a câştigat, anul trecut, aproape 13 milioane de euro numai din vânzarea unor acţiuni şi din dividende. Cu un important portofoliu de acţiuni listate la bursă, evaluat la 18,4 milioane de euro, activitatea parlamentară a senatorului UDMR s-a rezumat doar la o declaraţie politică şi la autograful său mâzgălit pe marginea unei propuneri legislative a colegilor săi deputaţi, de înfiinţare a unei comune în judeţul Harghita.

Concurând cu Dan Voiculescu în averi, senatorul PC George Copos şi-a alăturat numele la iniţiativa legislativă a partidului privind controlul averilor ilegale, semnată în bloc de zeci de parlamentari PC. O avere estimată la peste 350 milioane de euro, alte 232 milioane de euro şi 11,8 milioane RON investite, conturi de 5,5 miliarde RON şi dividende de aproape 10 milioane lei noi au concurat cu succes activitatea legislativă a senatorului PC.

Senatorul PC Corneliu Pascu şi fostul coleg de partid, deputatul Dumitru Becşenescu, gestionează în viaţa de zi cu zi afacerile grupurilor Iridex, respective Antares. Cu averi estimate la 20, respectiv 35-40 milioane de dolari, cei doi au contabilizat zero activitate legislativă pe anul 2006. Numele lor figurează doar pe lista susţinătorilor legii controlului averilor ilegale, marca PC.

Bancherii parlamentului

Nici ceilalţi parlamentari cu bani grei la teşcherea nu s-au întrecut în încropirea de legi sau luarea cuvântului pe probleme "arzătoare" la ordinea zilei. Considerat unul dintre cei mai bogaţi democraţi, senatorul Cristache Rădulescu s-a jucat de-a bancherul, acordând împrumuturi pe termen mediu în valoare de 800.000 euro.

Pe plan legislativ, Rădulescu a preferat să semneze cinci-şase propuneri de lege elaborate de alţi colegi. Omologul său liberal, senatorul Ion Basgan, poartă grija celor 1.300.000 de euro constituiţi în conturi curente, depozite bancare sau împrumuturi acordate unor terţe persoane şi se află în litigiu pentru jumătate de milion de euro. Ca iniţiator, Basgan figurează cu o singură lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic sub regimul comunist.

Tinerele speranţe, copiii teribili ai bursei

Interesaţi de piaţa de capital sunt şi deputaţii Dorin Liviu Nistoran şi Cosmin Guşă.  Cu ştate vechi în politică, interesat de evoluţiile bursiere şi cu o avere de peste cinci milioane de dolari, democratul Nistoran se poate mândri pe anul 2006 cu câteva proiecte de lege respinse definitiv, alături de o declaraţie politică şi o interpelare.

În 2004, se lăuda că va promova un proiect normativ "care să impulsioneze construcţia de locuinţe ieftine pentru tineri", initiaţivă care nici până în ziua de astăzi nu a căpătat formă. Pentru Cosmin Guşă, jocul la bursă şi promovarea micului său partid de buzunar i-au răpit tot timpul.

Cu o avere estimată la peste patru milioane de euro şi aproape două milioane RON investite în acţiuni, Guşă nu a avut succes în parlament, acolo unde două iniţiative PIN au fost respinse în ambele Camere.
Finanţiştii din umbra partidelor

Membru PRM, deputatul doljean Tudor Mătuşa deţine în familie controlul companiilor Reloc şi Promat, figurând în Top 300 cu o avere de 20 milioane de dolari. În Legislativ, Mătuşa a semnat la grămadă câteva iniţiative de partid, având şi două intervenţii în scris. Fost finanţator al PRM, deputatul Dumitru Puzdrea deţine 2,7 milioane RON în bănci şi 700.000 RON sub formă de  bilete de trezorerie. Anul trecut a câştigat peste un milion de RON numai din chirii şi alţi 670.000, din dividende.

Ca parlamentar a contabilizat doar o simplă luare de cuvânt pe un an întreg. Demisionar din PSD, senatorul independent Neculai Apostol se regăseşte în topul celor mai bogaţi 300 de români, cu o avere estimată la 9-10 milioane de dolari, peste 15 milioane RON investite în acţiuni şi cu un profit declarat anul trecut de 700.000 RON. La parlament figurează cu două proiecte de legi întărite cu propria-i semnătură, şase declaraţii politice şi câteva interpelări. Un caz aparte îl reprezintă vicepreşedintele Senatului, Doru Ioan Tărăcilă.

Deşi averea sa ajunge la 14-15 milioane de dolari, iar la nivelul judeţului Călăraşi este cunoscut ca fiind cel mai mare arendaş, Tărăcilă nu şi-a mai actualizat de vreo doi ani declaraţia de avere. "În situaţia în care, după depunerea bilanţurilor de către societăţile la care sunt acţionar, vor fi atribuite dividende, voi face menţiunile necesare în declaraţia de avere", se arată în cele două notificări făcute de senatorul PSD pe anii 2005-2006. Două interpelări şi patru iniţiative legislative îl au ca semnatar pe Tărăcilă printre mulţi alţi colegi parlamentari.

Artistul, euroii şi lenea parlamentară

Deţinător al unei averi impresionante şi a unei colecţii de artă evaluate la aproape două milioane de euro, fostul preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, deputatul PSD Zamfir Dumitrescu, şi-a redus numărul de case de la nouă la şapte. Unul dintre imobile a fost vândut cu 1,1 milioane de euro, iar conturile sale bancare au crescut în 2006 cu două milioane RON şi jumătate de milion de euro.

Activitatea sa parlamentară s-a redus invers proporţional cu averea sa: iniţierea unei legi privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului, plus susţinerea unei iniţiative pesediste şi o luare de cuvânt.

Cunoscut pentru cele 86 milioane de dolari primite ca moştenire, deputatul Nati Meir are însă datorii la bănci de peste jumătate de milion de dolari. Ca parlamentar, Meir s-a dovedit prolific la capitolul interpelări, cu 11 astfel de intervenţii. Se mai adaugă o luare de cuvânt, două proiecte legislative retrase chiar de el şi una privind graţierea unor pedepse şi înlăturarea unor măsuri şi sancţiuni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite