Bugetul UE, schiţat la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta (centru) a fost gazda reuniunii din Capitală
Premierul Victor Ponta (centru) a fost gazda reuniunii din Capitală

Reprezentanţii statelor est-europene care formează grupul „Prietenii coeziunii“ vor ca UE să menţină sprijinul financiar pentru regiunile sărace.

Bucureştiul a găzduit vineri Conferinţa şefilor de guverne din grupul statelor UE beneficiare de mari fonduri europene, unite sub titulatura de „Prietenii coeziunii".

Reprezentanţii a 15 state UE, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au semnat, în cadrul reuniunii de la Bucureşti, „Declaraţia comună" privind alocările bugetare europene pentru 2014-2020.

Documentul prevede elaborarea proiectelor de buget pe 7 ani, până în 2020, şi vizează crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii economice, dar şi o mai bună cheltuire a fondurilor europene.

Marii contributori la bugetul UE, printre care Marea Britanie, Franţa, Olanda, Suedia şi Germania,  vor o reducere a fondurilor alocate politicii de coeziune după 2013. În acest context, liderii est-europeni, care formează grupul  „Prietenii coeziunii", au pregătit un demers comun, în perspectiva discuţiilor de la Consiliul European, din 28-29 iunie, unde va fi analizat cadrul financiar multianual al Uniunii.

Codaşi la bani europeni

România este una dintre susţinătoarele politicii de coeziune, care vizează menţinerea politicilor prin care se alocă fonduri statelor mai puţin dezvoltate, pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al mediei UE.

Premierul Victor Ponta a declarat, la finalul reuniunii de la Bucureşti, că datele pe care i le-a prezentat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, relevă că România este pe ultimul loc în privinţa absorbţiei de fonduri comunitare.

„Problema României nu este reducerea fondurilor, în primul rând, ci lipsa noastră de capacitate de absorbţie a acestor fonduri. O spun fără niciun fel de bucurie, suntem pe ultimul loc, asta a fost situaţia pe care mi-a prezentat-o şi astăzi preşedintele Ba­rroso", a spus Ponta.

Întrevedere Băsescu-Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, a avut întrevederi separate cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Traian Băsescu.  Şeful statului a reluat, în discuţia cu José Barroso, solicitarea României de a fi prelungită cu un an perioada în care pot fi folosiţi banii europeni din intervalul 2007-2013, înmânându-i şi o informare scrisă privind cauzele nivelului scăzut al absorbţiei. 

Barroso l-a asigurat pe Băsescu că va acorda toată atenţia informării pe care i-a transmis-o. „Da, o să mă uit la ea cu toată atenţia, aşa cum fac întotdeauna cu propunerile dumneavoastră", a spus Barroso.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite