Bugetul de stat, „îngrăşat“ de miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul de stat, „îngrăşat“ de miniştri
Bugetul de stat, „îngrăşat“ de miniştri

Premierul şi miniştrii vor dona o parte din salariu pentru a transmite populaţiei un mesaj de „solidaritate” într-o perioadă „mai dificilă“. Miniştrii vor băga, lunar, câte 11 milioane de lei vechi în puşculiţa Guvernului, în timp ce prim-ministrul Emil Boc ar putea da aproape 15 milioane din salariu.

Cei 19 membri ai cabinetului Boc au un salariu net de 55 de milioane de lei vechi, la care nu se adaugă niciun fel de sporuri, după cum a precizat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta. Pentru a-l mulţumi pe şeful cabinetului, miniştrii vor trebui să renunţe la o cincime din indemnizaţie, adică la 11 milioane de lei vechi.

Donaţii de 224 milioane de lei

„Nu ştiu cum s-a stabilit acest procent, nu am stat de vorbă cu prim-ministrul. Am aflat din presă despre această propunere. Nu ştiu ce se va face cu aceşti bani, va fi decizia premierului”, a declarat Victor Ponta.

Premierul Emil Boc nu a explicat până acum ce destinaţie urmează să fie dată sumelor strânse de la miniştri.Prim-ministrul Emil Boc a declarat că măsura de reducere a salariilor îl vizează şi pe el. Astfel, Boc ar putea dona, la rândul său, în jur de 15 milioane de lei.  Contribuţia sa, însumată cu cele ale miniştrilor, ar putea suplimenta bugetul cu 224 de milioane de lei lunar, din august până în decembrie, perioadă care a fost stabilită de premier.

„Primul-ministru, când va primi salariul pe luna august, 20 la sută din bani îi va lăsa la casieria Guvernului, la fel cum va proceda fiecare ministru, lăsând aceşti bani în fondul ministerului sau al Guvernului”, a anunţat, sâmbătă, Boc.

Biroul de presă al Guvernului a explicat însă ieri că „voluntar, pe bază de acord scris, banii vor fi viraţi direct la bugetul de stat”.

Încrezător că membrii cabinetului îi vor urma exemplul şi vor scoate bani din buzunar, Emil Boc a mai spus: „Aştept să văd cine nu va fi de acord cu decizia primului-ministru”. 

Premierul şi-a motivat cererea de reducere a salariilor miniştrilor prin nevoia de raţionalizare a cheltuielilor publice.

PSD cere PDL să discute programul anticriză

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, i-a solicitat, duminică, premierului Emil Boc „să se aşeze la masă” şi să discute programul anticriză elaborat de social-democraţi. El a amintit că până acum comisia tehnică constituită la nivelul coaliţiei pentru analiza acestui program nu  a avut nicio întâlnire.

„Nu rezolvi criza reducând salariile miniştrilor cu 20%, ci reducând cheltuielile nejustificate de reclamă şi promovare şi prin răspunsuri în timp real“, a fost de părere Duvăz. PSD solicită PDL şi ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, a mai spus Duvăz, să explice cum a fost folosită prima tranşă de împrumut de cinci miliarde de euro de la FMI şi tranşele de la UE şi de la băncile europene.

Ce se poate face cu 224 de milioane de lei vechi

-Pot fi plătite alocaţiile pentru 533 de copii.

-Pot fi asigurate salariile minime pe economie pentru 37 de angajaţi.

-Pot fi acordate burse „Bani pentru liceu” pentru 112 elevi defavorizaţi din mediul rural.

-Poate fi asigurată hrana pe o zi pentru 2.240.000 de persoane internate în spital.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite