Bugetul, dezbătut în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii vor vota varianta finală a legii bugetului peste aproximativ două săptămâni
Parlamentarii vor vota varianta finală a legii bugetului peste aproximativ două săptămâni

Legea bugetului de stat are şanse să treacă de Parlament până la mijlocul lunii viitoare, potrivit calendarului aprobat ieri de Legislativ. Aleşii vor putea depune amendamente până la 7 ianuarie, urmând ca proiectul să fie dezbătut în plen începând cu 11 ianuarie 2010.

Birourilor Permanente comune ale Parlamentului au stabilit ieri calendarul de dezbatere a proiectului de buget pe 2010.

Astfel, în perioada 4 - 7 ianuarie parlamentarii vor putea depune amendamente, iar în perioada 7 - 10 ianuarie comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor dezbate şi vor elabora raportul la proiectul bugetului de stat pe anul 2010 şi la cel al asigurărilor sociale.

Parlamentarii se vor putea reuni în şedinţă extraordinară pentru a dezbate bugetul pe 11 ianuarie, însă aprobarea legii ar putea dura până la mijlocul lunii.

„Parlamentul este suveran, plenul decide, dar consider că termenul de 15 ianuarie este realist. Vom avea o discuţie şi la nivel politic, nu suntem absurzi şi vom fi raţionali astfel încât să sintetizăm amendamentele", a afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban.

Aprobarea bugetului de stat şi a celui al asigurărilor sociale până la mijlocul lunii ianuarie este o condiţie esenţială impusă de Fondul Monetar Internaţional pentru acordarea celei de-a treia tranşe din împrumutul contractat de România.

Proiect aprobat de Executiv

Proiectul de buget pentru 2010 a fost abrobat deja de Guvern în urmă cu o săptămână, iar joia trecută a fost depus la Parlament. Documentul prevede o creştere economică de 1,3% şi o rată a inflaţiei de 3,7%.

Rata şomajului luată în considerare pentru 2010 va fi de 7,3%, comparativ cu 7,8% preconizată pentru 2009. Sindicaliştii şi analiştii economici susţin însă că bugetul nu aduce doar veşti bune.

Reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor spun că anul viitor vor rămâne fără locuri de muncă aproximativ 280.000 de persoane atât din mediul privat, cât şi din cel public, iar analiştii cred că rata şomajului ar putea junge chiar la 10%.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a admis că va urma o perioadă dificilă şi că previziunile economice nu sunt îmbucurătoare. „Ne-am permis nişte cheltuieli care sunt excesive în raport cu capacităţile economei româneşti, trebuie să ajustăm aceste cheltuieli la nivul pe care economia românească şi-l permite şi, ulterior, pe baza unei economii echilibrate şi stabile, să relansăm creşterea economic", a afirmat Vlădescu.

În privinţa alocărilor bugetare, unele ministere precum cel al Transporturilor sau cel de Finanţe vor primi mai puţini bani decât anul trecut. Cele mai mari sume vor merge către Ministerul Muncii.

"Ne-a fost un pic prea bine pentru cât ne permiteam şi, de aceea, poate acum ne va fi un pic mai rău."

Sebastian Vlădescu
ministru de Finanţe

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite