Bugetul pentru anul viitor pariază pe încasări-record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de buget pentru 2008, adoptat ieri de guvern, prevede că inflaţia va fi de numai 3,8%, iar veniturile bugetare vor creşte spectaculos Structura bugetului pe 2008 arată că

Proiectul de buget pentru 2008, adoptat ieri de guvern, prevede că inflaţia va fi de numai 3,8%, iar veniturile bugetare vor creşte spectaculos

Structura bugetului pe 2008 arată că miniştrii sunt (foarte) optimişti nu doar în declaraţii, ci şi atunci când proiectează, pe baza unor calcule, principalii indicatori macroeconomici ai României anului viitor. Spre exemplu, media tuturor scumpirilor - inflaţia - nu va fi mai mare de 3,8%, iar încasările vor creşte brusc până la 40% din PIB, după ce în ultimii ani abia ajungeau la 30%.

Cheltuielile bugetare vor fi, şi anul viitor, mai mari decât veniturile, dar numai cu 2,7% - deficitul bugetului consolidat. Ceea ce ar însemna că ne vom încadra lejer în maximul de 3% admis României ca stat membru al Uniunii Europene.

Dar această proiecţie se bazează, de fapt, pe o alta, ceva mai greu de "digerat": vor creşte veniturile bugetare într-un ritm fără precedent, ajungând la 39,6% din PIB, după ce în 2006 abia au ajuns la 30%, iar pe primele opt luni din 2007 au însumat numai 20% din PIB. Asta în condiţiile în care însuşi Produsul Intern Brut (PIB) va creşte semnificativ şi în 2008.

Niciun domeniu nu pare să fie favorizat

Repartizarea banilor pe ministere arată un buget care nu reflectă reforme structurale. Cheltuielile publice sunt îndreptate către necesităţi de moment, şi nu către proiecte sectoriale, Cabinetul lăsând, astfel, să se întrevadă că diversele strategii de dezvoltare nu prea contează atunci când se fac cărţile.

Doar Ministerul Muncii (în calitate de instituţie care se ocupă şi cu protecţia socială) şi Autoritatea Permanentă Electorală - datorită necesarului pentru organizarea alegerilor - s-au remarcat cu creşteri substanţiale ale alocărilor. La polul opus - cu reduceri drastice ale fondurilor - se regăsesc CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), Cancelaria primului-ministru şi Ministerul Justiţiei.

Grupurile de lobby mai au puţin timp la dispoziţie

Sindicatele, patronatele, ca şi alte organizaţii ce reprezintă diversele sectoare de activitate au avut încercări mai mult sau mai puţin timide pentru a schimba ceva în politica economică a guvernului. Cele mai bune exemple în acest sens sunt date de reprezentanţii industriei de panificaţie, care au cerut reducerea cotei de TVA la pâine până la 5% sau de cei ce produc materiale de construcţii, care au cerut eliminarea TVA la această categorie de produse.

Iată însă că bugetul pe 2008 este proiectat tot cu cota-standard de 19%, adică nu se întrevede nicio schimbare. Oricum, va fi interesant de urmărit ce se va întâmpla, din acest punct de vedere, la nivelul comisiilor parlamentare, unde proiectul bugetului pe 2008 va fi dezbătut începând de săptămâna viitoare.

România, în 2008, văzută de guvern

Produsul Intern Brut: 438,6 miliarde de lei

Creştere economică: 6,5%

Inflaţia: 3,8%

TVA: 19%

Deficitul contului curent: 13,3%

Venituri la bugetul general consolidat: 174,2 miliarde de lei (39,6% din PIB)

Cheltuieli: 186,2 miliarde de lei (42,3% din PIB)

Deficitul bugetului consolidat: 2,7% din PIB

Fonduri structurale de la UE: 2,9% din PIB

Cheltuielile celor 49 de ordonatori de credite: 102,76 miliarde de lei (+19% faţă de totalul din 2007)

Sistem de taxe şi impozite identic cu cel din 2007

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite