Bugetele intră astăzi în dezbaterea Plenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii au finalizat bugetele într-o şedinţă maraton de 18 ore
Parlamentarii au finalizat bugetele într-o şedinţă maraton de 18 ore

Proiectul Legii bugetului de stat si proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pentru 2010 intră luni, 11 ianuarie, începând cu ora 16,00, în dezbaterea Plenului celor două Camere ale Parlamentului.

După aproape 18 ore de dezbateri laborioase, bugetul de stat si bugetul asigurărilor sociale au fost adoptate duminică dimineaţa, cu 28 de voturi, respectiv 39 voturi favorabile, piatra de încercare a parlamentarilor dovedindu-se a fi majorarea punctului de pensie.

Creşterea punctului de pensie, la 45 la sută, şi votată de comisiile de muncă, a suscitat dezbateri aprinse în comisiile de specialitate, soldate iniţial cu respingerea bugetului asigurărilor sociale, pentru ca apoi parlamentarii să decidă reluarea votului şi adoptarea în final a documentului.

Revenirea asupra votului a fost motivată de parlamentarii finanţişti prin dorinţa evitării oricăror explicaţii publice asupra deciziei luate, în condiţiile în care respingerea bugetului asigurărilor sociale pe 2010 ar fi presupus revenirea la cel din 2009 şi, potrivit social-democratului Viorel Ştefan, stagnarea pensiilor la nivelul anului trecut.

Dezbaterile asupra bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale au debutat sâmbătă dimineaţă la ora 10.00, însă au fost întrerupte de nenumărate pauze de consultări, generate de neînţelegerile privind votul asupra unor amendamente.

Cu toate acestea, membrii comisiilor de specialitate au respectat votul acordat sâmbătă dimineaţă - ca şedinţa să fie încheiată numai după finalizarea dezbaterilor bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale.

Cele 29 de capitole ale bugetului general de stat nu au suferit modificări radicale, în ciuda celor câteva mii de amendamente depuse de opoziţie.

Comisiile au acceptat însă o serie de amendamente la bugetul de stat ce vizează condiţiile de finanţare ale programelor naţionale, cu trimitere directă către administraţiile locale.

Curtea Constituţională şi Institutul Cultural Român au fost singurele instituţii ale căror bugete au fost respinse de comisiile de buget-finanţe. Dacă în cazul CCR, parlamentarii au criticat majorările de salarii pentru judecători, în ceea ce priveşte ICR comisiile au decis ca instituţia să beneficieze de acelaşi buget ca în 2009.

În rest, toate celelalte instituţii aflate în subordinea Parlamentului au primit un vot favorabil asupra bugetelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite