Bucupesta, o noua capitala europeana pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reconcilierea istorica intre Romania si Ungaria a intrat, ieri, la Bucuresti, intr-o noua etapa. Primul-ministru roman, Calin Popescu Tariceanu, si omologul sau maghiar, Ferenc Gyurcsany, au condus

Reconcilierea istorica intre Romania si Ungaria a intrat, ieri, la Bucuresti, intr-o noua etapa. Primul-ministru roman, Calin Popescu Tariceanu, si omologul sau maghiar, Ferenc Gyurcsany, au condus prima sedinta comuna a celor doua guverne, o premiera in regiune. Sositi dis-de-dimineata la Bucuresti, unde au fost intampinati de Aleodor Francu, seful Cancelariei primului-ministru, membrii Cabinetului de la Budapesta au parasit imediat incinta Aeroportului Henri Coanda. La prima oprire - Snagov, s-a depus o coroana de flori la Placa Memoriala Nagy Imre. Un moment solemn, la care au asistat si elevii de la scoala in curtea careia se afla placa memoriala, precum si primarul din Snagov, Musat Apostol. Premierul maghiar a vorbit cu cativa copii care tremurau de frig, aliniati langa invatatoarea lor. "Se vede ca ai o privire inteligenta", i-a spus el unei fetite, ajutat de translator. Gyurcsany i-a explicat elevei ca Nagy Imre a fost premier al Ungariei, functie pe care o detine si el. Imediat, delegatia s-a indreptat catre Palatul Victoria, loc in care s-a desfasurat sedinta comuna a celor doua guverne.
Premierul maghiar a recitat versuri in Palatul Victoria
Daca discursul premierului Tariceanu a fost unul mai sobru, centrat pe ideea de proiecte comune, seful Executivului de la Budapesta a facut unele referiri simbolice la relatiile romano-maghiare. El a recitat cateva versuri ale poetului maghiar Attila Joszef: "Razboaiele strabunilor se alina cu amintirea/Ploaia zace in nori/Ar trebui sa facem lumina intr-un sfarsit/Si nu-i deloc usor".
Guvernele Romaniei si Ungariei au semnat 15 acorduri bilaterale
Membrii Cabinetelor de la Bucuresti si Budapesta au semnat, ieri, 15 acorduri bilaterale din domenii de interes pentru guvernele roman si maghiar.
Munca in echipa a celor peste 60 de demnitari romani si maghiari s-a soldat cu adoptarea unui numar de 15 documente bilaterale, reglementand mai multe domenii, intre care infrastructura, IMM-urile, comunicatiile, afacerile interne, sanatatea, apararea si cultura. Potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu, cel mai important punct de pe ordinea de zi a sedintei a fost identificarea proiectelor comune din Planurile Nationale de Dezvoltare ale celor doua tari. Romania si Ungaria vor elabora masuri comune pentru dezvoltarea IMM-urilor din cele doua tari, in baza memorandumului semnat ieri. De asemenea, potrivit tratatului semnat ieri in sedinta comuna de guvern, cele doua tari isi vor acorda asistenta reciproca in ceea ce priveste regimul frontierei de stat. O alta declaratie comuna vizeaza colaborarea pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de criza cauzate de inundatii. Guvernele roman si maghiar au mai semnat si un acord pentru infiintarea la Budapesta a Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu", care va functiona cu bani de la cele doua guverne. Fundatia va acorda, anual, bursa "Emanuil Gojdu" pentru elevi, studenti masteranzi si doctoranzi romani si maghiari cu merite deosebite si venituri reduse.
Basescu si premierul maghiar au discutat in engleza
Presedintele Traian Basescu si-a exersat, ieri, la intalnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu guvernul Ungariei, cunostintele de limba engleza, discutiile desfasurandu-se fara ajutorul translatorilor. Imediat ce au inceput discutiile oficiale, Basescu l-a intrebat pe premierul Ungariei daca doreste sa vorbeasca in maghiara sau va fi nevoie de un translator. Acesta a facut un semn interogativ catre delegatie, nimeni nu a spus nu, iar Basescu si-a continuat expunerea despre "momentul de cotitura" ("turning point") pe care-l reprezinta sedinta comuna de guvern romano-ungara.
Emisiune postala si portal special
De ieri, romanii si maghiarii au la dispozitie un portal internet bilingv, care contine informatii de interes din cele doua tari. Prezentarea guvernelor de la Bucuresti si Budapesta, obiectivele turistice si oportunitatile de afaceri sunt cateva din informatiile gazduite de portal. Sedinta comuna de guvern romano-maghiara a mai prilejuit si lansarea unei emisiuni postale Romfilatelia. Timbrul aplicat pe plicul postal face referire la evenimentul de pe 20 octombrie 2005 si are valoarea de 50 de bani.
Urmatoarea sedinta comuna, cu bulgarii
Sedinta de guvern romano-maghiara deschide calea unor alte asemenea intalniri cu vecinii Romaniei, dupa ce s-a stabilit ca la anul va avea loc a doua sedinta la Budapesta.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca urmatoarea sedinta comuna ar putea fi cea cu Bulgaria, in conditiile in care cele doua tari aspira la calitatea de membru al Uniunii Europene. De asemenea, guvernul de la Bucuresti ar putea sa se intalneasca in sedinta comuna cu Executivul de la Chisinau. Conditia este ca tara vecina Moldova sa-si democratizeze institutiile, a spus Tariceanu. Imre Nagy a fost prim-ministru al Ungariei, conducand guvernul din timpul revolutiei maghiare cam zece zile. Pe 4 noiembrie 1956, trupele sovietice au invadat Budapesta si au zdrobit rezistenta. Nagy s-a refugiat, impreuna cu mai multi membri ai cabinetului sau, la Ambasada Iugoslaviei din capitala ungara, crezand ca ii vor fi asigurate imunitatea si iesirea libera din tara. Apoi, Nagy a fost adus in Romania si inchis la Snagov. Dupa doi ani de detentie, regimul Dej il preda Budapestei, unde este sumar judecat si executat, in 16 iunie 1958.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite