Boureanu se face scut pentru Ridzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDL vrea blocarea anchetei după modelul „PSD-Năstase“. Dezbaterile de ieri ale deputaţilor au fost marcate de divergenţe, replici acide şi acuze reciproce. Membrii comisiei au reuşit, totuşi, să audieze patru directori din Ministerul Tineretului.

Disputa a început de la deputaţii democrat-liberali, care au acuzat-o pe preşedinta comisiei, Alina Gorghiu (PNL), de abuz de funcţie deoarece permite continuarea activităţii în ciuda procedurilor judiciare începute de DNA în cazul Ridzi.

„Domnişorica“ preşedintă

Încetarea lucrărilor comisiei a fost cerută cu tărie de Cristian Boureanu, pe motiv că este deja public că în cazul Ridzi sunt în derulare procedurile judiciare. Deşi nu este membru al comisiei, Boureanu a participat la discuţii în locul unui coleg de partid. El s-a dovedit cel mai vehement critic al Alinei Gorghiu, pe care a interpelat-o la un moment dat cu apelativul „domnişorică”. Iritată, preşedinta comisiei i-a ripostat, ceea ce a făcut ca disputa să culmineze cu un schimb de replici acide între cei doi.

Reprezentanţii PSD şi PNL în comisie s-au opus cererii lui Boureanu de încetare a anchetei parlamentare, explicând că membrii comisiei nu au primit de la DNA nicio înştiinţare oficială cu privire la efectuarea de cercetări în cazul Ridzi. Discuţiile contradictorii au continuat, liberalul Bogdan Olteanu acuzându-i pe deputaţii PDL că doresc, de fapt, tergiversarea lucrărilor comisiei parlamentare.

Deputatul PSD Cristian Rizea a afirmat, în cadrul comisiei, că hotărârea de guvern care abilita Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) să organizeze Ziua Tineretului a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 7 mai, adică la cinci zile după desfăşurarea evenimentului.

Rizea a distribuit membrilor comisiei o copie a documentului şi chiar s-a ridicat în picioare pentru a putea fi văzut de camerele de filmat în timp ce susţinea că activităţile MTS pentru organizarea Zilei Tineretului au fost ilegale.

Schimb de focuri PDL-PSD

Pedelistul Gelu Vişan a afirmat că Rizea „nu are dreptul moral” de a participa la dezbateri deoarece este cercetat penal într-o cauză a MTS. Rizea a replicat că şi Cristian Boureanu este cercetat de DNA. În ciuda disputei, comisia de anchetă a reuşit, totuşi, să-l audieze pe fostul director al Direcţiei de achiziţii din Ministerul Tineretului, Dan Toia, dar şi pe alţi trei reprezentanţi ai instituţiei. Toia a explicat că a selectat firmele către care a trimis invitaţiile de participare pentru organizarea evenimentelor din data de 2 mai din „broşuri de prezentare”, existente la sediul MTS.

Întrebat dacă a fost verificată legalitatea şi bonitatea celor trei firme alese, înainte de a li se transmite invitaţiile, Toia a răspuns: „ La momentul în care am transmis invitaţiile de participare nu s-au făcut aceste verificări. Se fac de Comisia de evaluare”. Fostul director a mai afirmat că legea „nu obligă la elaborarea de norme procedurale, nici la transmiterea de invitaţii unui număr de firme”. 

PDL a părăsit sala

În cele din urmă, după aproape şapte ore de divergenţe, pedeliştii din comisie s-au retras de la lucrări, nemulţumiţi de propunerea venită de la PSD şi PNL ca săptămâna viitoare să fie audiate trupele care au cântat de Ziua Tineretului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite