Botiş a secretizat contractul soţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul pentru Politici Publice (IPP) îi acuză pe fostul ministru al Muncii Ioan Botiş şi pe Cristina Zedevei, fosta şefă de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), că au secretizat ilegal informaţii publice legate de proiectele finanţate din bani europeni.

IPP sugerează că Zevedei şi Botiş au făcut acest lucru pentru a bloca accesul la proiectul european „Şansa la demnitate", în care era implicată Ligia Botiş, soţia ministrului. Zevedei a fost demisă în urmă cu câteva zile. Proiectul a fost depus, aprobat şi prefinanţat în timp record, după ce Botiş a preluat conducerea ministerului căruia i se subordonează AMPOSDRU. Din echipa de management a proiectului făceau parte, printre alţii, soţia şi câţiva subordonaţi ai ministerului.

Ordin semnat înainte de demisie

Premierul Emil Boc declara în urmă cu două zile că demiterea lui Zevedei va asigura transparenţa anchetei în cazul Botiş. Ei bine, IPP a descoperit că demiterea a venit prea târziu, după ce se blocase deja accesul publicului la orice informaţie din proiectul „Şansa la demnitate".Accesul la informaţiile res­pective a fost interzis prin Ordinul 1301, semnat de Botiş la 4 aprilie, cu aproape două săptămâni înainte de a izbucni scandalul ce a dus la demisia ministrului. Ordinul cuprinde listele cu informaţiile disponibile accesului public şi cu cele secretizate.Potrivit comunicatului transmis ieri de IPP, asociaţia a cerut, la 1 aprilie, copiile contractelor finanţate, ale rapoartelor de evaluare şi lista evaluatorilor. Peste trei zile, ministrul Botiş semna ordinul prin care erau secretizate informaţiile de genul celor cerute de IPP.

Acces blocat sistematic

La vremea respectivă, nu se aflase încă de implicarea soţiei ministrului într-un proiect european. Existau însă numeroase suspiciuni legate de modul în care se derulase licitaţia din septembrie, a povestit Flavia Preda, de la Coaliţia ONG pentru fonduri structurale. De aceea, coaliţia a cerut, la începutul anului, lista cronologică a cererilor de prefinanţare a proiectelor şi lista cu termenele la care au fost aprobate aceste prefinanţări. Autoritatea POSDRU a răspuns atunci că aceste date sunt confidenţiale. Coaliţia a întrebat ulterior nişte reprezentanţi ai Comisiei Europene dacă listele respective sunt într-adevăr confidenţiale. Răspunsul a fost negativ.

Botiş spune că a moştenit ordinul

Fostul ministru Ioan Botiş a declarat ieri că ordinul a fost iniţiat pe vremea când ministerul era condus de către Mihai Şeitan, predecesorul său. El a mai spus că intenţia ordinului era să împiedice accesul la date personale, însă ordinul secretizează altceva, date tehnice, inclusiv rapoartele de evaluare a proiectelor. Mihai Şeitan ne-a declarat că nu a avut o asemenea iniţiativă şi nici nu s-a discutat vreodată aşa ceva la minister, pe mandatul său: „O asemenea decizie nu putea porni decât de la ministru, iar eu sunt pentru transparenţă totală atunci când este vorba de banii publici".  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite