Borbely: Deputaţii îşi vor da seama că sunt nevinovat. Sper să se decidă cât de curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Borbely
Laszlo Borbely

Fostul ministru al Mediului Borbely Laszlo spune că îşi doreşte ca deputaţii "să se decidă cât de curând" asupra cererii de începere a urmăririi penale formulată pe numele său şi că este convins că parlamentarii îşi vor da seama că este nevinovat.

Fostul ministru al Mediului Borbely Laszlo a declarat, luni, la Târgu Mureş, că îşi doreşte ca deputaţii "să se decidă cât de curând" asupra cererii de începere a urmăririi penale formulată pe numele său.

El a apreciat că responsabilitatea de a decide dacă dosarul îndeplineşte condiţiile de începere a urmăririi penale este "mare", dar s-a declarat convins că parlamentarii îşi vor da seama că este nevinovat, transmite Mediafax.

"Nu este vorba de ridicarea imunităţii parlamentare. Conform Constituţiei şi legilor în vigoare, în cazul în care se cere începerea urmăririi penale împotriva unui ministru, atunci Parlamentul decide începerea sau neînceperea urmăririi penale. Din acest moment, este o responsabilitate mare a Parlamentului, pentru că Parlamentul decide dacă dosarul îndeplineşte acele condiţii de începere a urmăririi penale. Eu nu am cerut altceva colegilor din comisie - şi eu zic că e bine că s-a trimis înapoi la comisii, pentru că colegii din Comisia juridică trebuie să citească acest dosar. Sunt convins că îşi vor da seama că sunt nevinovat şi că dosarul nu îndeplineşte condiţiile pentru începerea urmăriri penale şi atât Comisia, cât şi plenul Parlamentului trebuie să decidă în cunoştinţă de cauză", a spus Borbely.

El a subliniat că nu vrea să tărăgăneze luarea unei decizii în cazul său.

"Până acum a fost o decizie luată fără a fi prezentă acea parte a Parlamentului care acum de fapt reprezintă majoritatea în Parlament. S-a decis aproape în unanimitate - au fost vreo şase abţineri - deci toate partidele din Parlament au decis ca nu mai mult de o săptămână să se analizeze dosarul. Aş vrea să se decidă cât de curând, deci nu e nicio problemă, nu vreau să tărăgănez decizia", a spus Borbely.

Camera Deputaţilor ar putea să dezbată săptămâna viitoare cererea de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, dacă Comisia juridică finalizează raportul suplimentar în acest caz, a anunţat, luni, secretarul Camerei Georgian Pop.

Întrebat dacă cererea în cazul lui Laszlo Borbely va intra în dezbaterea plenului marţea viitoare, Georgian Pop a precizat: "Dacă Comisia juridică termină raportul suplimentar (la cazul Borbely - n.r.), atunci probabil că da".

"Chestiunea depinde de Comisia juridică. Procedural avem nevoie de acest raport suplimentar, fără el nu putem să înscriem pe ordinea de zi", a adăugat Pop.

Camerei Deputaţilor a decis, săptămâna trecută, retrimiterea la Comisia juridică a raportului privind cererea de începere a urmării penale a lui Laszlo Borbely, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie, pentru întocmirea unui raport suplimentar.

Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv că parlamentarii PSD erau în grevă parlamentară atunci când s-a elaborat raportul, decizia fiind luată cu numai şapte membri ai comisiei.

DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite