Bogdan Olteanu: "Geoană e naiv"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor acuză PSD că i-a oferit ocazia şefului statului de a redeveni influent în politica românească Bogdan Olteanu susţine că PNL este dispus să

Preşedintele Camerei Deputaţilor acuză PSD că i-a oferit ocazia şefului statului de a redeveni influent în politica românească

Bogdan Olteanu susţine că PNL este dispus să accepte alegerile anticipate, chiar dacă ele ar fi contraproductive pentru România. Nici cooptarea PSD în Cabinetul Tăriceanu II, nici susţinerea unui alt guvern nu reprezintă, în viziunea preşedintelui Camerei, opţiuni valabile pentru PNL. Olteanu se declară sceptic că moţiunea PSD va fi adoptată de Legislativ.

- Care este strategia PNL în cazul moţiunii de cenzură anunţată de PSD? Negociaţi rămânerea la guvernare?

- Nu negociem cu PSD, nu negociem cu alte grupuri parlamentare. De fapt, eu nu sunt convins că va fi o moţiune de cenzură, cel puţin deocamdată. A fost o declaraţie politică, aştept să văd care este punctul de vedere al PSD. Părerea mea este că depunerea unei moţiuni de cenzură în acest moment nu este decât o încercare de a evita desfăşurarea alegerilor parlamentare în sistemul de vot uninominal.

- Nu aţi discutat nici cu Viorel Hrebenciuc?

- Nu m-am întâlnit cu Hrebenciuc după anunţarea intenţiei PSD de a depune moţiunea de cenzură. Cred că ne vom întâlni după deschiderea parlamentului pentru că, până atunci, probabil că domnia sa este în vacanţă.

- Totuşi, Mircea Geoană insistă pe faptul că vrea să fie premier şi face apeluri repetate în acest sens la preşedintele Traian Băsescu...

- Cred că e soluţie bună, mai ales că Mircea Geoană are o experienţă bună în acest sens... Dacă Traian Băsescu va avea ocazia să desemneze un premier, presupun că va fi consecvent şi, aşa cum a făcut şi în decembrie 2004, prima alegere pe care n-o va face va fi a liderului PSD. Dacă Mircea Geoană este atât de naiv să creadă că şeful statului îl va desemna candidat pentru prim-ministru, înseamnă că n-a citit niciuna din declaraţiile şi luările de poziţie ale lui Traian Băsescu de trei ani de când e preşedinte.

- Ce se ascunde în spatele acestui anunţ al PSD?

- Cred că este vorba despre o greşeală politică a PSD sau, în orice caz, a acelora care fac această propunere, care va pune formaţiunea într-o situaţie delicată. Nu cred că social-democraţii sunt pregătiţi de anticipate în acest moment, dar asta este problema lor. În ceea ce ne priveşte, dacă actualul guvern nu va rămâne în funcţie, atunci vom susţine organizarea de alegeri anticipate.

- Poate fi o soluţie cooptarea PSD în Cabinetul Tăriceanu II?

- Nu cred că acest lucru e oportun, nu cred că e normal ca, odată ce am candidat de pe poziţii adverse în 2004, să înşelăm mandatul electoral nici noi, nici cei de la PSD. De asta cred că, dacă nu se poate forma o majoritate în actualul parlament trebuie să ajungem la alegeri anticipate. Eu cred că ar fi o soluţie proastă pentru România, pentru că nu avem nevoie de şase luni de dezbateri politice... Cred că mai curând ar trebui să dezbatem bugetul pe anul viitor, proiectele de absorbţie de fonduri şi mult mai puţin să ne batem între noi. În acest moment însă, cartea e în mâna celor care pot depune sau vota o moţiune de cenzură şi alegerea o vor face ei.

- Ce rol credeţi că joacă Traian Băsescu în acest episod al moţiunii de cenzură?

- Tocmai a început să capete din nou un rol politic important. Era într-o situaţie inconfortabilă, în sensul că rolul său politic, influenţa sa nu se puteau manifesta atâta vreme cât exista o stabilitate la nivelul parlamentului şi al guvernului. Poate redeveni influent şi puternic exact în momentul în care va nominaliza candidatul de prim-ministru. Dacă asta a fost intenţia PSD şi a lui Mircea Geoană, atunci vor reuşi să-l reintroducă pe Traian Băsescu în jocul politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite