Bodu i-a cerut premierului Canadei ridicarea vizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu i-a cerut premierului Canadei, Stephen Harper, ridicarea vizelor impuse cetăţenilor români, în caz contrar, existând posibilitatea blocării în Parlamentul European a acordului de liber schimb Uniunea Europeană (UE) - Canada, negociat în prezent, prin votul cumulat al eurodeputaţilor români, cehi şi bulgari.

Bodu este cosemnatarul unei scrisori deschise adresată premierului canadian, potrivit unui comunicat de presă, împreună cu Antonya Parvanova (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) din Bulgaria şi Pavel Poc (Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor Europeni) din Republica Cehă, eurodeputaţi din cele trei state membre UE pentru care Canada menţine regimul vizelor.

"Românii, bulgarii şi cehii continuă să aibă nevoie de vize pentru a călători în Canada de teama valului de cereri de azil politic care ar putea urma drept consecinţă a ridicării acestora. În loc însă să modifice regimul de acordare a azilului politic, astfel încât să fie eliminată posibilitatea folosirii acestei proceduri în mod abuziv de către anumiţi cetăţeni români, bulgari şi cehi, autorităţile canadiene preferă să menţină vizele pentru toţi românii, bulgarii şi cehii, pedepsindu-i astfel în mod nejustificat pe toţi, prin considerarea lor ca potenţiali solicitanţi de azil", a arătat Sebastian Bodu.

Cei trei i-au amintit premierului Stephen Harper că UE şi Canada negociază un vast acord de liber schimb, care urmează să ajungă spre aprobare în Parlamentul European în prima parte a anului viitor, iar soarta lui depinde de votul eurodeputatilor. "Ne exprimăm speranţa că problema vizelor va fi rezolvată, până când acordul va ajunge în plenul legislativului european, spre a fi aprobat prin vot. Altfel, nu este exclusă o blocare a votului pe acord în Parlamentul European din partea celor 70 de eurodeputaţi ai celor 3 state membre, în condiţiile în care numărul minim de eurodeputaţi care pot forma o minoritate de blocaj este de 40. Sperăm ca ambele probleme de pe agenda comună a UE şi Canadei să îşi găsească în acest fel rezolvarea cât de curând", se mai arată în scrisoarea adresată premierului Canadei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite