Boc taie pensii şi salarii sau nu le dă deloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei ore de „negocieri“, guvernanţii şi liderii sindicali au ieşit ieri de la întâlnirea din Ministerul Finanţelor la fel de inflexibili în ceea ce priveşte poziţia faţă de Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional.

Emil Boc a declarat la ieşire că, dacă nu se taie 25% din fiecare salariu şi 15% din fiecare pensie, s-ar putea ca, în luna decembrie, pensiile şi salariile să nu mai poată fi plătite. Potrivit declaraţiilor făcute de Bogdan Hossu, Emil Boc i-ar fi avertizat că nu renunţă la aceste diminuări chiar dacă rezultatul va fi căderea Guvernului.

Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), a spus şi el că Executivul va aproba scrisoarea cu FMI în forma actuală miercurea viitoare şi o va trimite imediat în Parlament pentru asumarea răspunderii. Premierul a refuzat „opţiunea" sindicatelor, de majorare a taxelor, şi le-a cerut miniştrilor Finanţelor şi Muncii să evalueze toate propunerile acestora dacă ele vor fi susţinute cu lucruri şi cifre concrete.

Boc a spus că această curbă de sacrificiu este necesară acum înainte ca valul crizei din Europa să lovească România. De cealaltă parte, liderii de sindicat au spus că nu acceptă niciuna dintre aceste măsuri şi că vor apela la toate formele de protest posibile, inclusiv la greva generală, programată la 31 mai.

Cu degetul spre Vosganian

Boc l-a nominalizat pe Varujan Vosganian, fostul ministru al Finanţelor, ca pe unul dintre cei care dau lecţii după ce au promovat măsuri care au dus acum România pe marginea prăpastiei. Potrivit premierului, guvernul liberal a promovat, în anii 2007 şi 2008, 20 de ordonanţe de urgenţă prin care s-au acordat drepturi salariale.

Tot liberalii ar fi mărit nejustificat punctul de pensie, acte care au împovărat bugetul de stat. Numai în anul 2008 au existat două măriri ale punctului de pensie, care au totalizat o creştere de peste 20%, a acuzat Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite