Botiş: De luni, 13 septembrie, obligaţiile pe drepturile de autor vor fi reţinute şi plătite de angajator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, procedură aprobată, miercuri, de Guvern şi care va fi aplicată începând cu luni, 13 septembrie, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

UPDATE 14.20 Ministrul de Finanţe,  Gheorghe Ialomiţianu şi Ministrul Muncii, Ioan Botiş au anunţat modificările aduse Ordonanţei 58/2010, care prevăd introducerea de contribuţii sociale pentru Persoanele fizice autorizate şi cei care primesc drepturi de autor.

Cele mai importante declaraţii ale lui Ioan Botiş:

Am reuşit să corectăm problemele cu stagiul de cotizare.  Stagiul de contribuţie la pensie a fost stabilit la 15 ani.

Am decis ca în fiecare judeţ să avem un purtător de cuvânt care va explicita acestă ordonanţă, la nivelul ministerului se pot cere detalii.

"Lucru cel mai important pe care l-am corectat şi va funcţiona începând de luni este cel legat de stoparea la sursă. După publicarea Ordonanţei, cel care este plătitorul va face declaraţia şi plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile din drepturi de autor", a spus Botiş

Am rămas pe aceeaşi filosofie a legii 95/2006, a asigurărilor de sănătate - nu există plafonare. Ea va exista pentru pensii şi şomaj

Dacă o persoană realizează venituri ocazionale nu plăteşte contribuţii sociale.

Dacă nu are o relaţie contractuală şi trăieşte exclusiv din veniturile ocazionale baza de plafonare este de 5 salarii medii brute pe an.

În cazul în care are activităţi desfăşurate cu regularitate, şi are şi salariu plăteşte baza de impozitare - plafonată la 5 salarii medii brute lunar

Daca are exclusiv drepturi de autor, plăteşte la plafonul de 5 salarii medii lunar.

Începând cu luni, 13 septembrie, plătitorul de venit va depune declaraţiile şi va efectua plăţile, pentru cei care au depus deja se va face o regularizare.

Un salariat care primeşte DDA regulat va plăti contribuţii pentru acestea.

Faţă de cei care au stat la cozi pentru a-şi plăti contribuţiile, eu am prezentat scuze în numele ministerului, iar începând de luni situaţia va fi corectată în totalitate.

Orice venit la sănătate va trebui plătit, se impozitează.

Baza de calcul a contribuţiilor plătite de către persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetară de 20%, iar în cazul convenţiilor civile contribuţiile vor fi calculate la nivelul total al venitului.

Baza de calcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj nu poate depăşi în cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Premierul a precizat că proiectul, ce prevede ca de la 1 ianuarie 2011 persoanele cu venituri din activităţi independente să plătească contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual, nu a fost discutat în Guvern.

Premierul a apreciat însă că acest proiect include şi măsuri pozitive, precum unificarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale.

Potrivit formei finale a proiectul de modificare a Codului Fiscal persoanele plătite pe drepturi de autor potrivit Legii 8/1996, respectiv cele care fac muncă de creaţie, nu vor plăti CAS. De asemenea, pentru a evita statul la coadă, s-a decis ca impozitele să fie plătite de angajator. Tot acesta va depune declaraţiile aferente.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate de 16,5%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite