Boc fentează remanierea lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc a primit mandatul PDL pentru a discuta remanierea cu Traian Băsescu
Emil Boc a primit mandatul PDL pentru a discuta remanierea cu Traian Băsescu

Repetatele declaraţii ale lui Băsescu privind schimbarea unor miniştri nu au avut nicio urmare, premierul insistând că problema nu este pe agendă. Termenele avansate de Traian Băsescu privind evaluarea miniştrilor „au trecut neobservate“, toţi miniştrii reuşind să-şi menţină portofoliile.

La începutul lunii iunie, Băsescu îi avertiza pe membrii Guvernului Boc că, după data de 30 iunie, va avea loc evaluarea performanţelor privind utilizarea banilor europeni, iar cei care nu vor trece testul îşi vor pierde scaunul.

Întrebat ulterior la postul public de radio dacă îşi menţine declaraţia dată la Guvern, şeful statului a răspuns: „Categoric da. Miniştrii care nu au ţinut în mână programele de investiţii, trebuie să vedem dacă mai pot rămâne în Guvern sau nu!"

Peste o lună, la 7 iulie, Băsescu s-a aflat, pentru o oră, la Palatul Victoria, unde a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, chiar înainte de şedinţa de Guvern dedicată evaluării gradului de absorbţie a fondurilor europene. Niciun cuvânt despre remanieri.

La 22 septembrie, la B1 TV, Băsescu a revenit cu declaraţiile despre remaniere, susţinând că este iminentă. „Cu certitudine trebuie făcută o remaniere", a insistat Băsescu. Pe fondul ultimelor scenarii, care îi dădeau pe „lista neagră" pe Traian Igaş (Interne), pe Valeriu Tabără (Agricultură), Ion Ariton (Economie), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), dar şi pe Teodor Baconschi (Externe), Boc a schimbat placa „remanierea se face, nu se discută" cu „remanierea nu e de actualitate". După ce marţi Guvernul a dat un comunicat în care a precizat că schimbarea unor miniştri nu e pe agendă, ieri Boc a declarat din nou că Guvernul nu a făcut niciun demers instituţional privind o eventuală remaniere.

Băsescu, „Gulliver în ţara piticilor PDL"

Subiectul schimbării unor miniştri reprezintă o enigmă chiar şi pentru unii parlamentari democrat-liberali. „Nici înainte nu ştiam prea multe, dar se consulta, totuşi, conducerea partidului când se decidea decapitarea unui ministru. După decizia aberantă şi împotriva statutului de la Vila Lac, potrivit căreia de remaniere se ocupă doar Băsescu şi Boc, chiar nu mai ştim nimic", comenta ieri un parlamentar democrat-liberal.

Nemulţumit de deciziile pe care le impune partidului, inclusiv remanierea şi „Mişcarea Populară", alt senator îl numea pe şeful statului „Gulliver în ţara piticilor PDL". De altfel, potrivit unor surse, în şedinţa grupului senatorial de luni, Radu F. Alexandru a propus fără succes ca Băsescu să fie invitat la Parlament să le dea lămuriri democrat-liberalilor privind atât remanierea, cât şi constituirea „Mişcării Populare".  

„Mici manevre de zăpăcit audienţa"

În opinia analistului Zoe Petre, declaraţiile despre o posibilă remaniere nu sunt decât „tactici, manevre lansate strategic pentru a acoperi incompetenţa şi lipsa de viziune care caracterizează actualul Guvern". „Cu miniştrii actuali sau cu alţii nu se schimbă nimic, în condiţiile în care toţi practică aceeaşi politică păguboasă", a comentat analistul politic.

"Nu am început niciun demers instituţional între Guvern şi preşedinte pentru remanierea guvernamentală."
Emil Boc
Premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite