Boc: Guvernarea Tăriceanu a dus ţara în şanţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc le-a vorbit azi prefecţilor despre cum a scos ţara din recesiune şi a profitat de ocazie pentru a arăta, din nou, cu degetul spre guvernarea Tăriceanu pe care a făcut-o responsabilă de problemele grave cu care s-a confruntat România pe perioada crizei economice.

„Politicienii din 2008 au făcut promisiuni fără acoperire. Să dai şi să oferi populaţiei doar lucruri care nu aveau sustenabilitate pe termen mediu şi lung a fost o mare greşeală, care a costat România scump. (...) Ce se poate observa este că acea guvernare mascată din 2007-2008 a dus România în recesiune. Prin politicile lor au dus ţara în şanţ", le-a spus premierul prefecţilor reuniţi la Băile Felix.

El a făcut trimitere la guvernarea Tăriceanu, susţinută de PSD, omiţând însă faptul că la acea dată, aflat în Opoziţie alături de social-democraţii, PDL a votat în Parlament o serie de iniţiative legislative care vizau măsuri sociale. Cel mai elocvent caz a fost votarea majorării salariilor dascălilor cu 50%, iniţiativă votată şi de PNL, dar blocată de premierul Călin Popescu Tăriceanu. PDL a promis atunci că dacă va câştiga alegerile aceasta va fi printre primele măsuri pe care le va adopta.

Boc le-a mai spus reprezentanţilor Guvernului în teritoriu că Executivul său a făcut „reforme sănătoase", recuperând astfel terenul pierdut din cauza Cabinetului Tăriceanu care a lăsat în urmă un deficit bugetar foarte mare şi un aparat bugetar supradimensionat, fără susţinere financiară. El i-a acuzat pe liberali că au irosit banii obţinuţi de statul român din privatizarea BCR.

„O ţară care are reformele făcute, cum am făcut noi, îşi permite să ia împrumuturi din zona euro cu dobânzi foarte mici, pentru că este credibilă", a mai susţinut Emil Boc. „Ceea ce este important acum este că avem stabilitate macroeconomică şi am plecat pe alt drum. Am realizat reforme structurale ale statului şi am luat măsuri de reformă economică. Am reuşit diminuarea deficitului şi am făcut o reformă sănătoasă", a spus Emil Boc.

Atac la programul USL

Deşi aflat la o întâlnire de lucru cu înalţi funcţionari publici, premierul nu s-a sfiit să susţină un discurs cu tentă electorală, atacând programul de guvernare prezentat vineri de USL, program ce conţine, printre altele, impozitarea progresivă a salariilor. Boc a declarat că guvernul său va continua să apere cota unica de impozitare de 16. „Guvernul a apărat cota unica de 16% şi care va fi păstrată în continuare, dar care a fost distrusă de alianţa socialistă PNL-PSD, care a renuntat la cota unică aşa cum am văzut din programul propus de ei. Apărarea acesteia a fost şi rămâne un obiectiv al guvernului pe care îl reprezint", a spus Boc.

Potrivit programului de guvernare PSD-PNL, salariile de până la 800 de lei vor fi impozitate cu 8%, cele între 800 şi 1.600 de lei cu 12%, iar salariile mai mari de 1.600 de lei cu 16%. Programul mai prevede diminuarea treptată a TVA, taxa urmând să revină la 19% abia în 2014-2015, precum şi reducerea CAS pentru angajatori cu 5%. USL mai promite să creeze un milion de locuri de muncă.

"Dacă îi lăsăm în continuare să facă ce ştiu cel mai bine să facă, cum au demonstrat-o în 2007 şi 2008, vor readuce România în criză şi-n recesiune. Pentru că nu ştiu să facă altceva decât promisiuni care nu au acoperire în economie şi să încerce să câştige voturi prin măsuri populiste, uneori chiar superpopuliste", a mai atacat premierul.

Pe de altă parte, vorbind despre priorităţile Guvernului său, Emil Boc s-a lansat în promisiuni legate de creşterea pensiilor în anul electoral 2012, dublată însă de accesul la servicii medicale în funcţie de contribuţia fiecăruia.

Recent, şi Traian Băsescu vorbea la postul public de televiziune despre ieşirea din recesiune, anunţând că românii vor simţi creşterea economică în propriile buzunare la jumătatea lui 2012.

Premierul Emil Boc i-a convocat pe prefecţi la Băile Felix pentru a-i instrui în legătură cu priorităţile Executivului: absorbţia fondurilor europene, reorganizarea administrativă, reformarea companiilor de stat şi dezvoltarea infrastructurii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite