VIDEO Boc, strâns cu uşa de UDMR şi partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor (stânga) l-a ameninţat pe Emil Boc cu ruperea Coaliţiei
Kelemen Hunor (stânga) l-a ameninţat pe Emil Boc cu ruperea Coaliţiei

Negocierile de ieri dintre PDL şi UDMR nu au dus la un acord privind proiectul de reorganizare administrativă. Uniunea l-a avertizat pe premier că îl lasă fără majoritate dacă îşi angajează răspunderea pe varianta PDL. Şi democrat-liberalii sunt nemulţumiţi.

Blocajul în care se află iniţiativa PDL de stabilire a opt megajudeţe reprezintă chiar o ameninţare la adresa Guvernului, după ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ieri că, dacă democrat-liberalii nu renunţă la planul privind asumarea răspunderii, majoritatea va dispărea. „Judeţele-mamut nu au sprijinul UDMR, dacă nu ne înţelegem, punem subiectul la sertar un an", a arătat ministrul Culturii, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu secretarul general al PDL, Ioan Oltean, cel care a vorbit săptămâna trecută despre posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pe reorganizare. După discuţiile cu Kelemen Hunor, Oltean a anunţat că a fost constituită o comisie politică, ce va avea sarcina de a găsi o soluţie în privinţa reorganizării. UDMR a insistat însă că doreşte 16 regiuni.

Ameninţări cu demisia din PDL

Respins vehement de UDMR, proiectul nu este văzut cu ochi buni nici de unii democrat-liberali. Potrivit unor surse, vicepreşedintele PDL Victor Tarhon a criticat în şedinţa conducerii partidului de ieri modul în care au fost stabilite capitalele regiunilor, prezentate public săptămâna trecută de Oltean. Dacă în proiectul PDL, Constanţa ar urma să dicteze în sud-estul ţării, Tarhon ar fi vrut ca Tulcea să devină centrul de coordonare. „Îi e teamă să nu-i ia Nicuşor Constantinescu puterea", au interpretat unii colegi intervenţia sa.

Vicepreşedintele PDL a susţinut însă că a cerut doar „o analiză care să aibă în vedere soluţia prin care să se asigure fluxuri financiare mai consistente pentru unele zone sărace, cum ar fi Tulcea". „Alţii, în schimb, cum sunt Florin Popescu şi Sorin Frunzăverde nu spun nimic de rău de proiect, că se văd voievozi", a mai comentat un lider PDL. De altfel, prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde, care deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a lipsit de la şedinţa Biroului Permanent Naţional.

Asumarea se mai discută

Câteva dintre ideile „proiectului-fantomă" susţinut de PDL în ceea ce priveşte regionalizarea le-au fost prezentate ieri şi senatorilor de premierul Emil Boc, după şedinţa Coaliţiei. Senatorii au fost nemulţumiţi că Boc nu le-a prezentat un proiect concret şi i-au reproşat lipsa unei poziţii ferme la pretenţiile UDMR. Mai mult, Mihail Hărdău a ameninţat că pleacă din partid, în cazul în care Uniunea „primeşte mai mult decât i se cuvine". „M-am săturat de pretenţiile UDMR. Dacă renunţăm la planul cu cele opt judeţe, eu plec din partid", ar fi spus Hărdău, potrivit unor surse participante la discuţiile din grupul senatorial. „Se discută!" a fost replica lui Boc şi la întrebările privind posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pe reorganizare.

Boc a negat însă că ar fi o decizie bătută în cuie în acest sens, „scuzându-l" pe Cristache Rădulescu care declarase înaintea şedinţei conducerii paridului că, încă de săptămâna trecută, PDL a stabilit ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea. „De când n-a mai dat el un interviu..., l-a luat gura pe dinainte!", a spus Boc. Împotriva asumării s-a arătat ieri şi fostul ministru de Interne, senatorul PDL Vasile Blaga, care a spus că ar trebui să existe un consens al partidelor pe marginea reorganizării.

Cum s-au sucit Udrea şi Igaş

Elena Udrea

În urmă cu o lună, într-un document oficial înaintat Parlamentului, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, preciza că Executivul nu intenţionează să ia măsuri privind reorganizarea administrativă. „Precizăm că Ministerul Dezvoltării Regionale nu are planificată iniţierea unor dezbateri şi a unor acte normative pentru modificarea structurii administrative a României", se arăta în răspunsul dat de minister la data de 17 mai, la o interpelare a deputatului PSD Anghel Stanciu. Acesta solicita Guvernului un punct de vedere faţă de propunerea UDMR de înfiinţare a 16 regiuni, printre care şi Ţinutul Secuiesc, iniţiativă ce a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor.

Elena Udrea mai preciza că orice modificare trebuie să aibă la bază o analiză „substanţială". „Considerăm că orice propunere de reorganizare administrativă  a României trebuie realizată în cadrul unui proces amplu care să cuprindă studii de fundamentare detaliate, o analiză a teritoriului naţional, precum şi o componentă de consultare publică largă", se mai arăta în document. Şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, îi răspundea deputatului PSD că „orice modificare trebuie să parcurgă etapele consultării publice şi să îndeplinească condiţia de consens din partea judeţelor care le compun".

Elena Udrea
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite