Boc către românii din Japonia care doresc revenirea în ţară: "Nu se face caritate pe bani publici"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Japonia care vor să revină în ţară vor beneficia de un spirjin material din partea statului, însă acest lucru nu presupune acoperirea integrală a biletului de avion, care ajunge "undeva la 2.000-3.000 de euro", deoarece pe bani publici nu pot fi făcute acte de caritate, a afirmat premierul Emil Boc.

Primul ministru a răspuns astfel întrebărilor unor jurnalişti care l-au rugat să comenteze faptul că mulţi dintre românii aflaţi în Japonia s-au plâns de faptul că nu au avut bani pentru transportul în ţară, deşi au dorit să revină în România.

Emil Boc a explicat vă suma aferentă deplasării avionului până la Tokyo este suportat de statul român, iar românii care doresc să revină în ţară trebuie să suporte la rândul lor o parte din cheltuieli. Acesta a precizat că acest lucru se va face prin angajamente de plată, nu prin achitarea efectivă a banilor la momentul urcării în avion.

"Nu se pot face acte de caritate pe bani publici. Trebuie să existe un echilibru atunci când este vorba de utilizarea banului public", a spus Boc.

Guvernul a decis, duminică, suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe cu 1,1 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români aflaţi în Japonia şi care doresc să revină în ţară.

O aeronavă Tarom cu destinaţia Bucureşti - Tokyo - Bucureşti a aterizat, duminică noaptea, pe aeroportul "Henri Coandă", având la bord aproape 30 de români repatriaţi din Japonia, majoritatea femei şi copii. Unele dintre persoanele repatriate şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că autorităţile române le-au cerut să achite biletele de avion, respectiv 1.000 de euro pentru adulţi şi 500 de euro pentru copii, informează Mediafax.

"Preţul a fost parţial subvenţionat de statul român prin această Hotărâre de Guvern pentru că, altminteri, ar fi trebuit să fie percepută o taxă dublă, de 2.000 de euro pentru un bilet", a explicat şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite