Boc plăteşte oalele sparte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşirea de la guvernare a generat un val de nemulţumiri în rândurile democraţilor care se gândesc la schimbări în partid Partidul Democrat se pregăteşte să facă o opoziţie dură

Ieşirea de la guvernare a generat un val de nemulţumiri în rândurile democraţilor care se gândesc la schimbări în partid

Partidul Democrat se pregăteşte să facă o opoziţie dură faţă de noul Guvern Tăriceanu, dar, în acelaşi timp, este marcat de mari nemulţumiri faţă de modul în care Emil Boc a gestionat criza din Alianţa D.A.

Atât liderii din teritoriu, cât şi majoritatea miniştrilor PD consideră că Emil Boc ar fi trebuit să negocieze, în ultimele zile ale crizei, cu PNL, să se disocieze de poziţia lui Traian Băsescu şi să menţină partidul la guvernare. Mulţi membri de partid, care conduc direcţii descentralizate în teritoriu, se tem că vor rămâne şomeri în următoarele zile. Conducerea partidului îi îndeamnă însă pe cei care sunt funcţionari publici să reziste în posturile pe care le au, să nu demisioneze şi nici să nu se înscrie în alt partid. "Sunt şi acum directori în ministere care sunt ai PSD, instalaţi în 2004", a susţinut un lider al PD. Miniştrii democraţi se plâng că nu au putut să culeagă laude pentru activitatea lor, în special pentru cea legată de integrare. Cel mai nemulţumit de modul în care Emil Boc a condus partidul pare a fi deţinătorul portofoliului Internelor, Vasile Blaga. "Trebuie să gândim o strategie a partidului şi pe termen mediu şi lung, nu doar pe termen scurt. Nimeni nu este etern la putere", a spus preşedintele PD, Emil Boc, atunci când a fost întrebat despre discuţiile din partid şi despre nemulţumirile celor care şi-au pierdut posturile. El a negat însă posibilitatea existenţei unor conflicte interne, soldate cu schimbări la vârful PD.

O parte din aceste tensiuni ar putea izbucni săptămâna viitoare, la şedinţa Colegiului Director al PD. Din acest colegiu fac parte membrii Biroului Permanent al PD, precum şi şefii organizaţiilor judeţene. Totuşi, liderii PD sunt conştienţi că un scandal intern ar putea afecta serios popularitatea partidului. În consecinţă, public, PD va anunţa începerea ofensivei împotriva Guvernului Tăriceanu. Foştii demnitari democraţi vor monitoriza sectoarele de care au răspuns şi îşi vor critica succesorii de fiecare dată când vor avea ocazia.

Democraţii se tem că PLD le fură voturi

Relaţia PD cu PLD este marcată de suspiciunea că formaţiunea lui Theodor Stolojan va fura din electoratul democraţilor. În plus, există şi suspiciunea că Băsescu vrea să constituie un partid prezidenţial în jurul PLD. Cu toate acestea, în săptămânile următoare, PD şi PLD vor începe discuţiile pentru o viitoare colaborare.

Grupul PD de la Camera Deputaţilor are 50 de membri, iar cel de la Senat - 21. Democraţii nu pot iniţia moţiuni de cenzură, dar la Cameră dispun de suficienţi parlamentari pentru a depune moţiuni simple şi pentru a sesiza Curtea Constituţională. La Senat, ei pot însă coopera cu parlamentarii PLD, pentru a iniţia moţiuni şi a sesiza Curtea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite