Boc îl face iresponsabil pe Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de a retrage trupele româneşti din Irak. "Eu apreciez că este o eroare politică şi chiar un act iresponsabil", a spus Boc. El i-a reproşat preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu, că a

de a retrage trupele româneşti din Irak. "Eu apreciez că este o eroare politică şi chiar un act iresponsabil", a spus Boc. El i-a reproşat preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu, că a luat această decizie într-un forum intern al partidului său şi "a aruncat în aer" parteneriatul cu NATO. "Este o dovadă de lipsă de respect faţă de interesul naţional", a mai apreciat liderul PD. Potrivit lui Boc, propunerea PNL este "o gafă", "sfidează" protocolul Alianţei D.A. şi este "populistă". Preşedintele PD a mai spus că, personal, nu este de acord cu retragerea, acum, a trupelor româneşti din Irak. "Ar afecta grav credibilitatea României", a explicat Boc efectele unei posibile retrageri din Irak. (M.V.M.)

UDMR, de acord cu PNL
UDMR susţine propunerea PNL de a fi retrase trupele româneşti din Irak. "Am putea să fim de acord cu această propunere. Personal, sunt de acord şi probabil că şi colegii mei vor fi, dar trebuie să consultăm forurile noastre de conducere", a declarat ieri Marko Bela, preşedintele UDMR. El consideră că liberalii au făcut această propunere încercând să "contribuie la propria vizibilitate", dar că nu a fost discutată, în prealabil, de partenerii din coaliţie. Kelemen Hunor, un alt lider UDMR, s-a arătat şi el de acord cu propunerea PNL, precizând că liberalii au informat Uniunea cu câteva ore înainte de a face anunţul.

Conservatorii îi susţin pe liberali
"PC a solicitat acum un an şi jumătate, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Train Băsescu. Prin urmare, anunţul premierului Tăriceanu vine în concordanţă cu dorinţa noastră", spune Cutaş, care, deşi recunoaşte că acest subiect nu s-a discutat în coaliţie, nu crede că vor fi divergenţe.

PSD nu e Împotriva retragerii
PSD nu este împotriva principiului de a elabora un calendar al retragerii trupelor din Irak, dar are obiecţii faţă de modul în care PNL a făcut anunţul. Reprezentanţii PSD cred, ca şi democraţii, că tema a fost lansată de liberali din raţiuni de imagine. "O temă de politică externă cum este prezenţa trupelor româneşti în Irak nu poate fi obiectul jocului politic dintre două palate, indiferent care ar fi acelea. Aici nu sunt ambiţiile politicianiste ale unuia sau altuia, ci e în joc credibilitatea României ca stat membru NATO", a declarat Mircea Geoană pentru Mediafax.

Iliescu: "Nu este momentul potrivit"
Ion Iliescu spune că această temă apare ca urmare a "competiţiei" dintre Băsescu şi Tăriceanu. El afirmă că deşi nu este momentul potrivit adoptării unei astfel de decizii, "nu este anormal ca această temă să fie discutată în CSAT şi să se vină cu o propunere de calendar al retragerii". Spre deosebire de ceilalţi lideri PSD, Victor Ponta susţine tranşat propunerea PNL, afirmând că "a fost o greşeală din partea Guvernului PSD când a decis să trimită trupe militare româneşti în Irak, o greşeală perpetuată de ambiţiile politice ale preşedintelui Traian Băsescu".

PRM: nu, participării în irak
Prim-vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a declarat că este o chestiune omenească cererea de retragere a trupelor din Irak. "Este bine că a venit şi acum pentru că noi am fost întotdeauna de părere că nu trebuie să curgă sânge românesc pe pământ străin", a mai spus Bolcaş. El a opinat că ceea ce se întâmplă în Irak nu este o cauză a poporului român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite