Boc, între „incompetent“ şi „salvator“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţiile oamenilor politici după demisia cabinetului condus de Emil Boc oscilează între critici furibunde şi laude exaltate.

Demisia Guvernului Boc a provocat, ieri, un val de reacţii în rândul oamenilor politici. N-a fost loc de vreo analiză lucidă a activităţii desfăşurate de Executivul care tocmai şi-a depus mandatul, ci de o nouă luptă între tabere, fiecare grăbindu-se să speculeze momentul. Astfel, caracterizarea Guvernului Boc a oscilat pe parcursul zilei de ieri: a fost fie „cel mai incompetent din istorie", fie „cel care a reuşit să salveze România".

Liderii Opoziţiei au fost cei mai vehemenţi, în frunte cu preşedintele PNL, Crin Antonescu. „Demisia Guvernului Boc este un fapt bun pentru România. Este o victorie a celor care de la începutul anului au protestat cerând o schimbare politică majoră. Este plecarea celui mai incompetent, mai corupt, mai mincinos guvern din istoria României, cel puţin de după 1989. Asistăm, totodată, la falimentul guvernării Băsescu, pentru că Emil Boc a fost păpuşa văzută a unui guvern condus de Traian Băsescu. În faţa acestui faliment nu putem cauţiona o nouă guvernare Băsescu, indiferent ce păpuşă mai găseşte prin oraş", a declarat Antonescu. 

Nerăbdător să se vadă la putere, liderul PSD, Victor Ponta, a descifrat în demisia Guvernului Boc un pas important către organizarea de alegeri anticipate: „Din punctul de vedere al Constituţiei, s-a făcut primul pas - demisia Guvernului actual. Mai sunt doi paşi, respectiv respingerea a două guverne în 60 de zile, după care se poate ajunge la anticipate. Trebuie să fim responsabili şi să ajungem la alegeri ­într-un mod care să nu însemne distrugerea totală a ceea ce a mai rămas din România".

„Un mandat greu, dar de succes"

Vicepreşedintele PDL, Elena Udrea, colega de partid a lui Emil Boc, a demonstrat încă o dată că nu se teme de vecinătatea ridicolului şi a încercat să transforme plecarea ex-premierului într-un gest eroic. „Emil Boc va rămâne în istorie ca premierul care a reuşit să salveze România. A avut un mandat greu, dar de succes. Pleacă într-un moment în care munca şi eforturile îi sunt recunoscute pe plan internaţional, a făcut ce trebuia pentru ţară. Se retrage şi lasă locul unui guvern mai bun", a conchis Udrea.

Cea mai cunoscută blondă din politica românească nu a ratat prilejul de a comenta ultimul eveniment politic şi pe platformele de socializare, unde a mizat pe teoria „şocului la echipă", brevetată în lumea fotbalului de colegul de partid Gheorghe Ştefan „Pinalti". „Demisia premierului Emil Boc este un act de curaj politic şi de responsabilitate în faţa românilor. Prim-ministrul a înţeles că România are nevoie de o schimbare de ritm, are nevoie de un şoc catalizator în vederea continuării reformelor atât de importante în contextul economic internaţional", a scris Elena Udrea pe contul său de Facebook.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a încercat să apere imaginea destul de şifonată a lui Emil Boc într-un mod ceva mai subtil. „Ca şi venirea sa la putere, demisia lui Emil Boc a venit într-un moment de criză acută. Atunci, cauza crizei era refuzul lui Stolojan de a asuma o guvernare PDL-PSD, iar acum cauza e retragerea PSD şi PNL din Parlament. Deşi l-am criticat, uneori cu multă asprime, mă simt obligat acum să-i mulţumesc pentru felul în care şi-a asumat serviciul public. În mijlocul încercărilor, premierul a rămas onest şi calm", a scris Cristian Preda pe blogul personal.

Click pe foto pentru a vedea principalele declaraţii ale lui Emil Boc la depunerea mandatului



Năstase şi neocolonialismul

Kelemen Hunor, liderul ­UDMR, a adoptat un clasic limbaj de lemn vizavi de cea mai importantă ştire a zilei de ieri: „A fost decizia premierului şi, ca orice astfel de decizie, trebuie respectată. Urmează discuţii în coaliţie, discuţii cu celelalte partide, cu preşedintele şi vom vedea cum vom merge mai departe, dar a fost decizia personală a premierului Boc".  

image

Au existat totuşi şi poziţii ale politicienilor care au depăşit graniţa previzibilului. Fostul prim-ministru Adrian Năstase, proaspăt condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii", ridică problema influenţei externe în destinele României. „Demisia pe care Băsescu i-a cerut-o lui Boc înseamnă o deschidere a Cutiei Pandorei. Cum vor reacţiona PDL, UDMR sau UNPR? Vor accepta să nu mai aibă reprezentanţi în noul Guvern? Va accepta un prim-ministru independent să joace rol de marionetă? Se va discuta despre oameni şi partide, când, de fapt, elementul esenţial e refacerea încrederii în interiorul societăţii. Aproape peste tot în lume fundamentalismul neoliberalismului economic îşi pierde din atracţie pe zi ce trece. Din păcate, efectul «reformei» este cel al unui ­neocolonialism chiar şi fără «faţă umană». În România, austeritatea a însemnat numai eliminarea, pe rând, a tuturor şanselor de redresare", este de părere Năstase.

“Care au fost cerinţele pieţei? Demisia Guvernului şi alegeri anticipate. Prima solicitare s-a rezolvat."
Ion Iliescu
preşedinte de onoare PSD

“Curat românesc. Dacă ceva merge, atunci automat trebuie schimbat."
Theodor Stolojan
europarlamentar PDL

“Emil Boc va rămâne în istorie ca premierul care a reuşit să salveze România. A avut un mandat greu."
Elena Udrea
vicepreşedinte PDL

Acordul cu FMI continuă

Acordul dintre România şi finanţatorii externi va continua după demisia premierului Emil Boc. „Nu văd niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne aşteptăm ca acordul să continue", a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, citat de Reuters. Ideea este susţinută şi de reprezentanţii Comisiei Europene. „Vreau să precizez că nu este nicio legătură între rezultatele misiunii de evaluare FMI-CE şi demisia Guvernului. În România, tensiunile politice existau deja înainte ca misiunea să înceapă la Bucureşti, la fel ca şi tensiuni sociale", a precizat Amadeu Altafaj Tardio, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Politică Monetară, Olli Rehn.

„Cutremurul" politic nu s-a văzut pe cadranele economiei

Cu toată agitaţia creată în jurul demisiei premierului Emil Boc şi a întregului cabinet, principalele componente ale economiei - cursul valutar şi indicii Bursei de Valori Bucureşti - şi-au păstrat, ieri, cotaţiile din zilele anterioare. Moneda naţională s-a apreciat uşor faţă de cea europeană, de la valoarea de 4,3467 lei/euro înregistrată vineri la 4,3420 consemnată ieri, în schimb s-a depreciat puţin faţă de dolarul american, de la 3,2988 lei/dolar vineri la 3,3295 lei/dolar luni. Altfel spus, văzut pe cadranele cursului valutar, „cutremurul" de la Palatul Victoria a avut o magnitudine de mai puţin de un punct procentual. La fel şi în cazul Bursei de Valori, principalii indici care se referă la cotaţiile companiilor listate au oscilat cu cel mult 1,5-2 puncte procentuale în sus sau în jos, astfel că nici pe acest cadran n-a fost sesizat „seismul" politic. Mai mult, analiştii economici arată că România nu va avea probleme cu accesarea pieţelor financiare internaţionale (în sensul creşterii costurilor de finanţare) în urma demisiei Guvernului, atât timp cât va exista continuitate în privinţa consolidării fiscale şi a cooperării cu FMI şi Comisia Europeană. „Dacă nu vor apărea presiuni semnificative pe leu, nu vedem motive pentru creşterea randamentelor, a spus analistul Juraj Kotian, de la Erste Bank", referindu-se la dobânzile obligaţiunilor de stat.  Dan Străuţ

Cum se vede demisia lui Boc în presa internaţională

Căderea Guvernului Boc a avut ecouri în presa internaţională, care a catalogat decizia sa ca „bruscă, dar nu neaşteptată".

RTE NEWS. Premierul român demisionează după protestele faţă de austeritate. Mii de români au înfruntat frigul în ultima lună pentru a protesta faţă de premierul Boc şi de aliatul său, preşedintele Băsescu.

 Reuters. Emil Boc a demisionat luni, cedând în faţa protestelor în masă faţă de măsurile de austeritate aplicate ca parte a acordului cu FMI. Cabinetul va rămâne sub conducerea interimară a lui Cristian Predoiu, ministrul Justiţiei din Guvernul Boc, până când Băsescu, care s-a folosit deseori de postul său teoretic de conducere pentru a juca un rol semnificativ în politică, va decide dacă să-i ceară lui Predoiu sau altcuiva să formeze un nou guvern care să poată asigura o majoritate parlamentară.

BBC. Premierul Boc şi-a dat demisia pentru a reduce „tensiunea politică şi socială" după o serie de proteste faţă de măsurile de austeritate. Căderea Guvernului Boc este bruscă, dar nu neaşteptată. Având în vedere că sprijinul populaţiei scade pe zi ce trece şi în contextul protestelor de dimensiuni reduse, dar răspândite în toată ţara şi remarcabil de persistente faţă guvernul său, este clar că acesta a simţit că nu mai are suficientă susţinere pentru a continua.

CNN. Boc pare că a pierdut sprijinul propriului său partid, după ce mai mulţi oficiali înalţi ai formaţiunii politice au vorbit săptămâna trecută despre nevoia de schimbare. Liderii Opoziţiei au cerut alegeri anticipate, însă nu este clar dacă Băsescu - un fost lider al partidului lui Boc - va demara procedura pentru acestea.

„The Guardian". Demisia premierului vine după câteva săptămâni de proteste. Boc şi-a apărat mandatul, spunând că a luat decizii dificile gândindu-se la viitorul României.

„The Wall Street Journal". Demisia lui Boc vine după ce mii de români au înfruntat frigul în ianuarie pentru a protesta faţă de reformele de austeritate impuse de Boc şi pentru a striga nemulţumiri vechi faţă de corupţia guvernamentală.  Elena Dumitru

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite