Băsescu şi Boc vor decide remanierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PDL trebuie să îl mulţumească pe Traian Băsescu fără a supăra şefii organizaţiilor judeţene
Liderii PDL trebuie să îl mulţumească pe Traian Băsescu fără a supăra şefii organizaţiilor judeţene

Preşedintele şi premierul vor discuta posibilitatea schimbării unor miniştri. Hotărârea a fost luată de conducerea PDL.

Democrat-liberalii au votat ieri-seară, la propunerea secretarului general Ioan Oltean, ca decizia privind o posibilă remaniere să fie tranşată exclusiv de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc. Decizia s-a luat într-o reuniune ţinută de liderii PDL cu şefii organizaţiilor judeţene care a avut loc la o vilă de protocol din Bucureşti.  Cei mai inverşunaţi „protestatari" au fost Dorin Florea, Radu Berceanu şi Sever Voinescu. „Nici pînă în ziua de azi nu ştiu cine-a pus-o pe Sorina Placintă ministru şi ce-o recomanda pentru aceasta funcţie.", a fost argumentul adus de Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş. „Este o problemă de statut, care se încalcă dacă nu vom fi şi noi consultaţi", ar fi insistat şi Radu Berceanu.

Solicitarea preşedintelui

Invocată de preşedintele Traian Băsescu, remanierea guvernamentală era privită cu rezerve de mulţi dintre şefii de organizaţii. Calculele preşedintelui, bazate de problemele de imagine ale Executivului,  nu se potrivesc cu cele ale liderilor filialelor PDL. Pe de o parte,  pentru că şefii de organizaţii şi-au plasat oameni în Guvern la care nu vor să renunţe.

Pe de altă parte, unii dintre miniştrii despre care se zvonea că vor fi remaniaţi, precum Valeriu Tabără (Agricultură), Ion Ariton (Economie), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe) sau Traian Igaş (Administraţie şi Interne) au promis şefilor de judeţe alocări generoase de la buget dacă vor fi menţinuţi în Guvern. Nici in privinţa celorlalte cinci teme mari de discuţie pe care premierul le-a pus pe tapet - constituţia, regionalizarea, comasarea, sistemul electoral şi miscarea popular - democrat-liberalii participanţi la reuniunea informală nu au avut un cuvânt de spus, deşi au fost ascultate toate opiniile. Dupa ce fiecare doritor a luat cuvântul, s-a votat ca deciziile să fie luate doar de Biroul Permanent până la finalul lunii noiembrie.

Mişcarea Populară, sub semnul întrebării

Democrat-liberalii mai au de lămurit şi subiectul Mişcării Populare, propunere  lansată de fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Nici această idee nu este agreată la nivelul şefilor filialelor judeţene care consideră că se descurcă foarte bine şi pe cont propriu. 
Surse din partid au precizat că la această Mişcare Populară, definită drept un fel de pol de centru-dreapta, ar putea adera UNPR, o parte din liberalii frustraţi de conducerea lui Crin Antonescu, Partidul Ecologist, o aripă a PNŢCD, precum şi organizaţii nonguvernamentale apropiate PDL, dar şi orice persoană dornică să fie în opoziţie cu USL.

Paleologu a venit pe bicicletă

Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a venit pe bicicletă şi le-a spus ziariştilor aflaţi la poartă că nu crede că va fi discutat subiectul remanierii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite