Boc: Constituţia ar trebui revizuită anul acesta, pentru ca referendumul de validare să fie în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc în acest an pentru ca un eventual referendum de validare să se desfăşoare în 2011, cu un an înainte de alegerile parlamentare, a declarat aseară, la TVR, premierul Emi Boc.

"Acum trebuie să ne uităm fiecare ce am făcut, dar hadeţi să nu mai facem o Constituţie aşa cum a fost, prima pentru Iliescu, a doua pentru Năstase, iar a treia să spunem că vrem să o facem pentru preşedintele Băsescu. Să uităm de acest capitol. Haideţi să facem o Constituţie, să o îmbunătăţim pornind de la ce au votat românii şi să nu facem niciun fel de referire la mandatul în exerciţiu al preşedintelui. 2010 discutăm în Parlament şi facem propunerea de revizuire a Constituţiei, 2011 facem referendumul şi cu un an înainte de alegerile parlamentare din 2012 avem Constituţia revizuită cu Parlament unicameral şi îi respectăm şi pe români, timpul lor şi faptul că au venit să dea un vot", a afirmat Emil Boc, citat de Mediafax.

Emil Boc, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Marko Bela au participat aseară, la postul public de televiziune, la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei.

În cadrul dezbaterii, preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că reducerea numărului de parlamentari se poate face print-o simplă lege. Premierul a replicat că vrea să se respecte "ceea ce s-a votat la referendum" şi prevederea privind reducerea numărului de parlamentari să fie trecută în Constitiţie pentru că "dacă lăsăm la nivelul legii organice, din nou, domnul Ponta şi domnul Antonescu, în mandatul viitor, vor face 500 de parlamentari".

În contextul în care Ponta şi Antonescu au criticat traseismul parlamentarilor, Boc a afirmat că acceptă ca în Constituţie să fie reglementat într-o altă manieră statutul deputaţilor şi senatorilor.

Totodată, Boc a propus ca toate articolele din viitoarea Constituţie care vizează instituţia prezidenţială şi atribuţiile şefului statului să intre în vigoare după expirarea mandatului actualului preşedinte, pentru că astfel ar fi eliminat contextul politic al revizuirii legii fundamentale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite