Boc: Sute de angajati ai AVAS au cerut concediu medical pentru a scăpa de recalcularea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc vrea să încurajeze angajarea de şomeri
Premierul Emil Boc vrea să încurajeze angajarea de şomeri

Sute de angajati ai AVAS au cerut concediu medical pentru a scăpa de recalcularea salariilor, a anunţat Premierul Emil Boc.

"Am dat astazi exemplul de la AVAS unde, pentru că nu doresc să treacă pe noua grila de salarizare ca muritorii, au intrat în concediu medical sute de salariaţi. Păi e firesc aşa, să plătim din banii noştri concediile medicale ale unora care doresc să îşi pastreze privilegiile? Nu e firesc, trebuie sa punem ordine în acest aspect", a declarat astăzi, la Cluj, Emil Boc.

Reprezentantii Guvernului au constatat, la sfârşitu lunii trecute, ca Legea unică a salarizarii nu poate fi aplicată în cazul a 21 de agenţii şi autorităţi guvernamentale, printre care şi AVAS, pentru că salariile în aceste instituţii sunt stabilite prin contracte colective de muncă în vigoare. În acest caz aplicarea Legii unice arconduce la reduceri salariale. Acest lucru ar presupune procese în justiţie ce nu pot fi câştigate.

De altfel Guvernul a adoptat o ordonanţă care recunoaste valabilitatea contractelor colective de muncă deja încheiate, pâna la expirarea lor.

Potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan, după expirarea contractelor respective, personalul din aceste institutii va fi reîncadrat conform tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzatoare categoriei, gradului sau treptei profesionale avute la data de 31 decembrie 2009.

"Cu alte cuvinte, drepturile salariale pe care le aveau la sfârşitul anului 2009 se păstreaza în continuare în acest an, urmând ca personalul să fie încadrat pe trepte şi gradaţii pe structura nouă a Legii salarizării, fără afectarea de fapt a salariilor cu care intra în acest sistem", a explicat Şeitan.

Precizăm că, deşi în repetate rânduri au fost date asigurări că salariile bugetarilor nu se vor diminua după aplicarea acestei legi, realitatea a demonstrat că salariile pe luna ianuarie 2010 primite de unii angajati din sistemul de stat sunt mai mici decât cele de la finele anului trecut.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite