Boc: România îşi poate permite în 2012 majorarea pensiilor cu 100% din rata inflaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a declarat joi seara, la postul public de televiziune, că România ar putea avea probleme cu susţinerea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung dacă nu va avea suficienţi contributori.

"Domnul Botiş a spus următorul lucru pe fond - cum intrepretează alţii, asta a e treaba lor - a spus că dacă nu vom avea suficienţi contributori la sistemul de pensii, evident că vom avea probleme cu susţinerea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung. Nu este un lucru nou, este un lucru pe care îl ştim cu toţii, că trebuie să avem o bază mult mai largă de oameni care finanţează", a spus Boc la TVR.

Afirmaţiile lui Boc au fost făcute după ce, ieri, ministrul Muncii a afirmat: "Sistemul de pensii de stat este unul piramidal, o schemă Ponzi".

Premierul a amintit că, în acest an, sunt transferate de la bugetul de stat către bugetul de pensii 13,9 miliarde lei, sumă care ar fi putut urca la 21,5 miliarde lei în lipsa măsurilor de reformă în domeniu.

În privinţa majorării pensiilor, Emil Boc a precizat că România îşi poate permite în 2012 majorarea lor cu 100% din rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului mediu brut pe anul precedent, însă în anul 2011 pensiile rămân îngheţate.

"Pentru 2012 - scrie şi în protocol (Protocolul de colaborare al Coaliţiei de guvernare - n.r.) - creşterea pensiilor cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe anul precedent. Atât îşi poate România permite, în 2012, începând cu ianuarie. În 2011, pensiile sunt îngheţate, cu excepţia celor 1,541 milioane de pensionari, care au această posibilitate de a primi mai mulţi bani în urma alocării celor 400 de milioane de euro, la grupele I şi II de muncă, până în aprilie 2011", a menţionat primul ministru.

Totodată, Emil Boc a anunţat că umărul de bugetari a scăzut la 1,261 milioane persoane, prin aplicarea standardelor de cost în administraţie. Vezi aici detalii.

Este firesc că românii au redus cu 19% consumul de şampon şi săpun

Emil Boc a apreciat, la TVR, drept "firesc" faptul că românii au cheltuit în ultimele luni cu circa 19% mai puţin pentru şampon, săpun şi pastă de dinţi.

"E firesc, din nefericire. În condiţiile în care s-au redus veniturile, fiecare şi-a restrâns cheltuielile. Aşa facem şi fiecare în familie", a afirmat primul ministru, adăugând că şi Guvernul la nivel macro a fost nevoit să ajusteze cheltuielile la fel cum a făcut fiecare familie.

Referitor la acţiuniunile anticorupţie desfăşurate în ultima perioadă la vămi, primul ministru a afirmat că măsurile mai trebuie accelerate.

"Evaziunea fiscală, în sens general, a fost o temă a discuţiilor noastre, pentru că încă sunt convins că se mai poate apăsa pedala acceleraţiei pentru diminuarea evaziunii fiscale, ce se întâmplă în momentul de faţă în vămi este doar o componentă", a susţinut Emil Boc, adăugând că şi pentru diminuarea muncii fără forme legale trebuie acţionat mai intens.

"Preda să-şi gestioneze propriul viitorul politic"


Premierul Emil Boc, care deţine şi funcţia de preşedinte PDL, i-a transmis, în cadrul aceleiaşi emisiuni de la TVR, europarlamentarului democrat-liberal Cristian Preda să se preocupe de modul în care îşi gestionează propriul viitor politic. Reacţia lui Boc a venit după ce Preda a apreciat că preşedintele PDL ar trebui "să facă un pas înapoi", deoarece nu mai are energie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite