Boc: PDL nu va fi niciodată de acord cu o facultate exclusiv în limba maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii nu vor fi de acord niciodată cu o facultate exclusiv în limba maghiară, care să încurajeze separatismul etnic, a declarat preşedintele PDL Emil Boc, în această seară, la B1 TV, făcând referire la situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Boc a calificat gestul partnerilor de coaliţie de a nu participa la lucrările Parlamentului ca fiind unul "profund incorect".

"PDL nu va fi de acord niciodată cu o facultate exclusiv în limba maghiară, care să încurajeze separatismul etnic.(...) Eu cred că se poate ajunge raţional la o soluţie în care să primeze interesul academic în primul rând. Din experienţa pe care am avut-o cu UDMR pe legi mai grele, legea educaţiei, a pensiilor, măsurile de reformă, ceea ce am discutat şi negociat s-a respectat", a spus preşedintele PDL, adăugând că partenerii democrat-liberalilor au obligaţia susţinerii în continuare a reformei statului român.

Boc a afirmat că gestul UDMR de a nu participa la lucrările Parlamentului până când situaţia de la UMF Târgu Mureş nu va fi soluţionată este profund incorect. Emil Boc a explicat că "una s-a discutat dimineaţă (luni dimineaţă -n.r.) în coaliţie şi alta s-a întâmplat după aceea".

"Astăzi, la Coaliție, concluzia a fost aceasta: trebuie găsită pentru Târgu Mureș o soluție care să nu meargă pe separatism etnic, pentru că nu se practica aşa ceva nicăieri în Europa, ci să se găsească o soluţie bazată pe Legea Educației Naționale și care respectă principiul multiculturalismului", a mai spus fostul premier. “Cu siguranţă, nu va fi o hotărâre de Guvern care să consacre separatismul etnic. Dacă va fi, va fi una care să consacre acest caracter multicultural”, a adăugat acesta. Boc consideră că "valoarea unei entităţi academice constă în multiculturalismul care îl dezvoltă", dând exemplul Universităţii Babeş-Bolyai, acolo unde preşedintele PDL este profesor.

"Guvernul a fost mandatat în cadrul coaliţiei să găsească o soluţie în interiorul Legii Educaţiei. Eu sunt convins că premierul Ungureanu este un om extrem de echilibrat şi va merge pe ce am discutat astăzi în coaliţie", a declarat Boc.

Liderul democrat-liberalilor a afirmat că speră ca Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş, aflată pe masa de lucru a Executivului, să fie una care să consacre "principiul multiculturalismului etnic, firul roşu al Legii Educaţiei", transmite Agerpres.

Premierul Ungureanu şi liderii UDMR au convenit, aseară, ca proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să fie aprobat mâine de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile.

Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de mâine, completată în premieră cu o categorie denumită "proiecte urgente", astfel încât să nu existe o listă suplimentară, conform solicitării premierului Ungureanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite