Boc: "Dacă primarii dau în judecată Guvernul pentru că le sunt ceruţi banii alocaţi, vor câştiga"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că "în instanţă primarii vor avea câştig de cauză" dacă vor acţiona Guvernul în judecată pentru ordonanţa de urgenţă prin care se cer banii înapoi de la primării, iar PDL va ajuta primarii cu un model cadru de acţiune în judecată.

Boc a susţinut că "Guvernul se bazează pe intimidare", acesta fiind, în opinia sa, singurul argument pe care îl are în acest moment Cabinetul Ponta după ce banii au fost alocaţi de la guvern pentru toate primăriile în baza unei hotărâri de guvern şi aceste primării şi-au făcut rectificarea de buget prin hotărârea consiliului local.

"După ce hotărârea consiliului local a fost adoptată, din acel moment nu mai pot fi retraşi bani de către guvernul central", a explicat Emil Boc, arătând că s-ar încălca principiul autonomiei locale.

Emil Boc a fost întrebat înainte de şedinţa BPN al PDL ce argument au primarii pentru a da în judecată Guvernul Ponta.

"E un argument foarte simplu, pentru că este încălcat textul Constituţiei, care consacră şi garantează autonomia locală. Din moment ce s-a făcut rectificare de buget local, prin hotărâre de consiliu local, din acel moment banii nu mai pot fi retraşi din contul primăriilor. De aceea în instanţă primarii vor avea câştig de cauză, pentru că autonomia locală presupune, odată ce bugetul e făcut de autorităţile locale, o autoritate centrală nu poate să scoată, să ia banii din bugetul local şi de asemenea în cadrul judecării în instanţă vom invoca şi excepţia de neconstituţionalitate a acelui text din ordonanţă care înfrânge principiul autonomiei locale", a explicat Emil Boc, conform mediafax.

El a mai spus că, în consecinţă, după ce primăria şi-a adoptat bugetul, "Guvernul nu mai poate interveni cu bocanicii şi să ia banii de acolo".

Preşedintele PDL a precizat că în cadrul partidului se va face o analiză, în această săptămână, după ce la sfârşitul săptămânii trecute el a recomandat primăriilor PDL să acţioneze în judecată Guvernul după un model cadru.

Întrebat pe ce se bazează Guvernul când spune că va avea câştig de cauză, Emil Boc a spus că executivul se bazează pe intimidare.

"Guvernul se bazează pe intimidare. Este singurul argument pe care îl are în acest moment, pentru că, este evident, banii au fost alocaţi de guvern pentru toate primăriile, primăriile în baza hotărârii de guvern şi-au făcut rectificarea de buget şi această rectificare s-a făcut prin hotărârea consiliului local", a precizat Boc.

El a mai spus că prin hotărâre de guvern banii aveau o destinaţie specială, şi anume achitarea datoriilor la spitale, diferite datorii pentru lucrări de la şcoli, de la grădiniţe, pentru cofinanţarea proiectelor europene.

"Nu erau bani ca să se cumpere panseluţe sau ştiu eu ce altceva, aveau destinaţie precisă, cei de la guvern vor pierde în instanţă", a adăugat Emil Boc.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că Uniunea va ataca în contencios administrativ Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Ponta prin care sunt retraşi banii alocaţi de către Guvernul Ungureanu primăriilor din ţară.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite