Boc: Dacă nu am lua nicio măsură, România trebuie să se împrumute 11 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul anunţă, prin vocea premierului Emil Boc, că România va intra în incapacitate de plată fără cele aproximativ 6 miliarde de euro, bani promişi de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Consiliul Europei. Pe de altă parte, dacă nu se aplică măsurile de austeritate negociate, statul român ar trebuie să ia împrumut 11 miliarde de euro. 

În discursul susţinut în Parlament, discurs prin care şi-a asumat răspunderea pe legile austerităţii, premierul Emil Boc a explicat că singurul care poate face ca Guvernul să treacă peste "orice criză" este adevărul, iar "adevărtul este că consumăm mai mult decât producem".

"Suntem în faţa unei decizii extrem de grele şi nepopulare. Adevărul este că dacă România consumă mai mult decât produce, trebuie să se împrumute cu zeci de miliarde de euro", a spus Emil Boc.

Şeful Executivului a atras atenţia că "ne aflăm în cea mai gravă criză economică, cea mai gravă recesiune economică din ultii 60 de ani".

"Adevărul este că ne aflăm în cea mai gravă criză economică din ultimii 60 de ani. Adevărul este că în plan intern consumăm mai mult decât producem. Adevărul este că în anii de creştere economică, şi mă refer în special la 2007 şi 2008, în mod iresponsabil am oferit salarii şi pensii fără acoperire în productivitatea muncii. Adevărul este că astăzi, România, în condiţiile în care consumă mai mult decât produce, trebuie să se împrumute cu miliarde de euro. Dacă nu avem aceşti bani pentru a finanţa deficitul bugetar, vom ajunge în situaţia de a nu putea plăti salarii şi pensii în această ţară", a spus Boc.

"Am dat cadouri otrăvite, şi mă refer la fosta guvernare, pe care acum trebuie să le plătim cu toţii", a subliniat premierul.

El a atras atenţia că "dacă nu am lua nicio măsură, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB, iar România trebuie să se împrumute 11 miliarde de euro. 8,4 miliarde de euro trebuie să împrumute România pentru un deficit mai mic, de până în 7%".

Premierul a explicat că "dacă aplicăm programul de reducere a deficitului bugetar, în România vor intra următoarele sume de bani:  2,5 mild euro de la Fondul Monetar Internaţional, bani care vor merge la BNR, de la Consiliul Europei 2,3 mild euro, care vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar, iar de la Banca Mondială vor veni 0,4 mild euro, bani care vor fi utilizaţi tot pentru finanţarea deficitului bugetar".

"Dacă nu aplicăm aceste măsuri am fi în imposibilitatea deficitului bugetar de 6,8%, deoarece s-ar rupe acordul cu FMI, BM şi CE.

Emil Boc a ţinut să sublinieze că şi dacă ar vrea să împrumute, România nu ar mai avea de unde. Piaţa internă este aproape în punctul de a atinge limita maximă admisăm de 20%, iar pieţele externe nu acordă împrumuturi decât dacaă suntem extrem de "credibili", iar finanţarea obţinută astfel nu ar acoperii toate nevoile şării noastre.

"Nivelul de expunere a băncilor (pe plan intern, n.r), de 20%, este aproape atins", a spus premierul.

"Finanţatorii externi nu mai finanţează deficite. Dacă nu suntem credibili pe plan extern, dacă ieşim din aceste acorduri care ne dau credibilitate, băncile-mamă nu vor refinanţa creditele băncilor din România", a explicat primul-ministru.

El a dat ca exemple Spania, Grecia şi Portugalia care "au încercat să ia bani de pe pieţele externe şi au eşuat".

Emil Boc a adăugat că "ţările din UE strâng cureaua şi se grăbesc să-şi reducă chetuielile publice pentru a-şi diminua deficitele", aşa că "ieşirea din acordul cu FMI şi CE ca urmare a neaplicării măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare înseamnă că România va intra în incapacitate de plată, iar pensiile şi salariile nu vor putea fi plătite de la sfârşitul acestui an".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite