UPDATE Traian Băsescu: România nu are dotarea necesară pentru a face faţă la exigenţele populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu şi Emil Boc
Traian Basescu şi Emil Boc

Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi partidele din coaliţia guvernamentală au început, luni, la Palatul Cotroceni, fără accesul presei. Opoziţia a refuzat invitaţia preşedintelui Băsescu de a merge la Cotroceni, însă toate partidele din coaliţie au trimis reprezentanţi la consultările cu şeful statului. Rezultatele discuţiilor vor fi comunicate de preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă, care

UPDATE 16.40 Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, după consultările de la Cotroceni:

- "Pentru Guvern, prioritatea zero este legată de sprijinul comunităţilor şi a cetăţenilor afectaţi de iarnă".

- "Nu există niciun pericol ca oamenii să rămână fără curent electric".

- "Tratatul de stabilitatea nu este o urgenţă a Preşedintelui. El trebuie semnat la 1 martie şi trebuie pregătite procedurile de semnare. Ştiu că în comparaţie cu situaţia oamenilor care se află în suferinţă, poate părea un subiect secundar, dar România nu poate întârzua decizia".

- "Trebuie să avem convingerea că există o majoritate parlamentară care doreşte ratificarea acestui tratat. Sper ca protocolul să fie redactat cât mai scurt, iar partidele politice care sunt de acord cu adoptarea tratatului interguvernamental sperăm să ia o decizie în timp util".

- "În acest week-end, am analizat şi programul de guvernare şi cele 15 puncte ale lui Ponta. Cele două coincid în 7 puncte. Există, deci, o bază solidă pentru revenirea Opoziţiei în Parlament".

- "Este evidentă o majoră deficienţă la nivelul administraţiilor locale. Este clar că aici trebuie mai multă dăruire pentru respectarea obligaţiilor legale şi pentru a avea grijă de comunităţi. Nu pot aduce niciun fel de reproş structurilor militarizate, precum şi ambulanţei pentru modul în care au acţionat. Este clar că între minister şi cetăţean, administraţiile locale au fost depăşite de situaţie".

- "România nu are dotarea necesară, per ansamblu, pentru a face faţă la exigenţele populaţiei în astfel de situaţii. Trebuie făcute fie contracte la nivelul statului, fie trebuie găsite alte formule de lucru cu firmele care au utilajele de deszăpezire".

- "Aş vrea să precizez ce ar însemna dacă aş răspunde solicitărilor de a institui stare de urgenţă. Odată insituită starea de urgenţă prin decret, toate măsurile se dispun prin ordonanţe militare. Este evident că nici Constituţia, nici legea nu se referă la situaţii de iarnă sau de viscol. Acestea se gestionează la nivel de Minister sau la nivel de Consiliu Judeţean.

Citește aici toate declarațiile lui Traian Băsescu!

UPDATE 15.20 Declaraţiile fostului premier Emil Boc, după consultările de la Cotroceni:

"România trebuie să decidă până la 1 martie dacă semnează sau nu Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară.
În cadrul coaliţiei vom semna un acord pentru susţinerea ratificării de către România a acestui tratat. Acordul va fi înaintat spre semnare şi celorlalte partide parlamentare din România, pentru că este vorba de interesul naţional.
Avem şansa să facem parte din tratat alături de cele mai importante ţări din UE. În ultimii 3 ani, România a luat exact acele măsuri pe care UE le doreşte prin acest tratat".

Declaraţiile liderului UDMR Kelemen Hunor, după consultările de la Cotroceni:

"Considerăm că disciplina fiscală şi bugetară este esenţială, de aceea am susţinut semnarea şi ratificarea tratatului. Fiind vorba despre interesul României pe termen mediu şi lung şi nu al partidelor sau al coaliţiei, invităm Opoziţia să semneze acest protocol.
Cred că despre cele 15 puncte enumerate de domnul Ponta în Parlament se poate discuta oricând.

Niciun om responsabil nu va face un joc electoral si politic din acest acord privind guvernanţa fiscal".

Declaraţiile liderului UNPR, Cristian Diaconescu, după consultările de la Cotroceni:

"Acest tratat este un document extrem de important care introduce rigoarea şi seriozitatea pe palierul macro-economic al unui stat membru UE.

Ar reprezenta şi o garanţie de seriozitate a partidelor politice aflate la guvernare.

Indiferent de mişcările politice, un astfel de act asigură o stabilitate"

UPDATE 14.40 Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi formaţiunile politice la guvernare s-au încheiat. La această întâlnire s-a discutat despre posibilitatea ratificării Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară.

Din partea PDL, se află în acest moment la consultaţii, preşedintele Emil Boc şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga. Din partea UDMR, sunt prezenţi vicepremierul Marko Bela, ministrul Culturii, Kelemen Hunor şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Din partea UNPR participă la întâlnirea de la Cotroceni, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale, va minorităţile la întâlnirea cu Preşedinţia.

Opoziţia a refuzat să participe la consultările cu Traian Băsescu, liderul liberal al USL, Crin Antonescu explicând că Opoziţia are "o agendă diferită de cea a preşedintelui".

"Nu subiectele propuse de preşedinte sunt pentru noi subiecte de agendă, ci aceste mari dificultăţi prin care conceţenii trec. Suntem în legătură în permannţă cu aleşii noştri locali, cu parlamentarii noştri, au fost diferite forme în care am ajutat", a spus Crin Antonescu.

Purtătorul de cuvât al PDL, Sever Voinescu, a explicat, luni, că „în aceste discuţii la Cotroceni, PDL şi coaliţia vor susţine adoptarea în legislaţia internă a tratatului de guvernanţă fiscală, prin modificarea Constituţiei. Credem că modificarea Constituţiei trebuie făcută cât se poate de repede şi delegaţia PDL are acest mandat la Cotroceni".

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Uniunea va merge la Cotroceni cu mesajul că trebuie reluat dialogul dintre Opoziţie şi Putere. Hunor a explicat, de asemenea, că UDMR consideră că Guvernul Ungureanu este "o nouă şansă pentru reluarea dialogului cu partidele de Opoziţie".

În ceea ce priveşte tratatul de stabilitate, Hunor a arătat că formaţiunea pe care o conduce susţine acordul la nivelul UE.

"Eu sunt convins că, în ceea ce priveşte guvernanţa fiscal, România trebuie să se alăture guvernanţei fiscal. Noi susţinem aşa ceva pentru că datoria publică, datoria suverană a statelor din UE şi criza economică şi financiară ne-au arătat că nu vom reuşi singuri în această situaţie", a explicat liderul UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite