Boc: Politica faţă de foştii cetăţeni români este un atribut suveran, nu punem în pericol UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politica României faţă de foştii cetăţeni români reprezintă un atribut suveran, care nu pune în pericol UE, a declarat luni premierul Emil Boc. Primul-ministru s-a referit nemulţumirile exprimate de mai multe state europene cu priviri la facilitarea obţinerii cetăţeniei române de către moldoveni.

"Suntem cetăţeni europeni, nu de rangul II, nu de rangul III. Toţi cetăţenii Europei sunt egali în drepturi. Când am intrat în UE ne-am asumat şi drepturi şi obligaţii. (...) Această politică ce ţine de statul român cu privire la foştii cetăţeni români este un atribut suveran pe care l-am decis în consecinţă, fără să punem în pericol UE", a declarat Boc la B1Tv.

Italia a fost una dintre nemulţumite şi a anunţat că se va consulta cu partenerii din UE în privinţa acestei decizii. De asemenea, comentari pe această temă a făcut şi europarlamentarul liberal Graham Watson, în timp ce ministrul ceh pentru afaceri europene, Alexader Vondra, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, i-a transmis şefului diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, îngrijorarea în legătură cu această măsură.

Olanda a fost cea mai drastică, pronunţându-se clar împotriva intenţiei României de a facilita acordarea cetăţeniei române pentru un milion de locuitori ai Republicii Moldova. Un parlamentar din partea Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie a declarat că "în cazul în care un milion de moldoveni vor deveni cetăţeni ai României, practic, se poate vorbi de extinderea UE".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite