Blocaj în negocierile PDL - UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PDL şi UDMR nu au ajuns la nicio soluţie de compromis în legătură cu reorganizarea administrativă, fiecare dintre tabere menţinându-şi poziţia cu doar o zi înaintea consultărilor de la Cotroceni. Discuţiile vor fi reluate în această seară, la ora 19.00, la Palatul Victoria, într-o şedinţă extraordinară a Coaliţiei.

Negocierile vor fi reluate, în condiţiile în care şedinţa Coaliţiei care a avut loc în cursul dimineţii nu a adus niciun progres: PDL pledează pentru cele opt megajudeţe, UDMR nu acceptă înglobarea judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş într-o regiune mai mare.

"În acest moment, o decizie politică nu există, doar dorinţa de a transforma aceste regiuni de dezvoltare în judeţe mari, din partea colegilor de la PDL. Suntem siguri că nimeni nu doreşte ieşirea noastră de la guvernare. E vorba de Coaliţie şi sunt convins că toată lumea doreşte o stabilitate politică în Coaliţie, în Guvern şi nimeni nu are interesul să intrăm acum într-o instabilitate politică, în discuţii depre Guvern, despre Coaliţie, despre majoritate. Noi nu dorim acest lucru şi nu va depinde de noi", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Blocajul continuă şi pe proiectul privind statutul minorităţilor, aflat în dezbatarea Camerei Deputaţilor. Eşecul tratativelor cu PDL a dus şi la discuţii în cadrul grupurilor parlamentare ale UDMR, cu privire la strategia pe care Uniunea ar urma să o adopte în cazul în care PDL şi Traian Băsescu insistă să îşi promoveze propria variantă de reorganizare.

Potrivit unor surse, UDMR ar dori să îl convingă mâine pe Traian Băsescu să renunţe la subiectul reorganizării administrative.

Kelemen Hunor a mai declarat că reorganizarea administrativ-teritorială în opt judeţe "mamut" ar presupune costuri uriaşe, iar consecinţa ar fi că România nu s-ar putea încadra în deficitul bugetar preconizat.

Liderul UDMR a fost de părere că nu se poate face o astfel de reformă de la o zi la alta, fără studii de impact, fără să se ştie cât va costa reforma şi ce se va întâmpla după reformă.

"Colegii noştri au început să facă nişte calcule şi costurile sunt uriaşe. Aceasta ar însemna că anul viitor nu ne-am putea încadra în deficitul bugetar preconizat. Vor fi costuri suplimentare, dar, deocamdată nu am finalizat aceste calcule, dar nu se poate face o reformă administrativă de la o zi la alta", a mai arătat Kelemen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite