Blat Băsescu - Tăriceanu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Liderii liberali îl suspectează pe primul-ministru că a făcut pace pe ascuns cu şeful statului

Mai mulţi membri ai conducerii PNL sunt nemulţumiţi de faptul că premierul Tăriceanu nu i-a informat despre intenţia de a-l propune pe Lazăr Comănescu ministru de externe.

Liderii liberali îl suspectează pe şeful lor pe linie de partid că ar fi bătut palma cu preşedintele Traian Băsescu, atât în cazul numirii lui Comănescu la MAE, cât şi în situaţiile anterioare ale instalării miniştrilor Dacian Cioloş (Agricultură) şi Cătălin Predoiu (Justiţie). 

Liberalii sunt iritaţi şi  din cauza comportamentului lui Tăriceanu, care nu numai că le-a ascuns intenţia de a-l nominaliza pe fostul ambasador român la UE pentru şefia MAE, dar le-a şi cerut, la şedinţa de luni, să facă propuneri pentru acest post.

„Sper că nu are tupeul să vină acum cu Comănescu în faţa BPC, pentru un vot politic”, a protestat un lider al PNL. Unele voci din partid susţin că premierul şi şeful statului au „căzut la pace”, remarcând că aceştia au încetat să se mai atace reciproc în public.

„Băsescu nu a mai făcut de mult vreo referire critică la adresa lui Tăriceanu, iar primul-ministru se limitează la a-i critica doar pe «papagalii» preşedintelui, nu şi pe preşedinte”, a afirmat unul dintre membrii BPC. Alţi lideri liberali merg mai departe cu scenariul, susţinând că e posibil ca liderii de la Victoria şi Cotroceni să fi convenit păstrarea în funcţii a celor trei miniştri şi în următorul mandat guvernamental, indiferent de partidul care va câştiga alegerile.

Chiar dacă sunt deranjaţi de atitudinea primului-ministru, liderii liberali nu au de gând, deocamdată, să încerce să-l schimbe pe acesta din fruntea PNL.

Comănescu, consensul dintre preşedinţie şi guvern

Desemnarea noului ministru de externe este „rezultatul unui consens rapid obţinut la nivelul instituţiilor”, a ţinut să declare public şeful statului, în discursul protocolar care a urmat ceremoniei de depunere a jurământului, la care au participat primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi miniştrii apărării şi al finanţelor.

 Băsescu i-a spus noului şef al diplomaţiei că ar putea avea parte de un mandat de 8, 10 sau 12 luni. Preşedintele a părut mulţumit de faptul că „politica externă este pe mâinile unui om cu experienţă, chiar dacă nu este implicat politic”.

Ceremonia de învestitură, deşi severă – limitată la depunerea jurământului şi lipsită de şampanie – i-a arătat pe şeful statului şi pe cel al guvernului cordiali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite