Blaga joacă în sectorul 3 pentru postul de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL a stabilit că unul dintre criteriile esenţiale pentru nominalizarea premierului va fi rezultatul pe care acesta îl obţine în colegiul uninominal la alegerile parlamentare din toamnă

PDL a stabilit că unul dintre criteriile esenţiale pentru nominalizarea premierului va fi rezultatul pe care acesta îl obţine în colegiul uninominal la alegerile parlamentare din toamnă

Strategia electorală a PDL prevede ca formaţiunea să intre în campanie electorală cu prim-ministru anunţat, program de guvernare şi o formulă completă a cabinetului.

În luna septembrie, partidul va convoca la Bucureşti Conferinţa Naţională. Aproximativ 6000 de membri îl vor desemna prin vot pe candidatul PDL la funcţia de prim-ministru.

Există mai mulţi candidaţi pentru Palatul Victoria, iar fostul prim-ministru Theodor Stolojan este considerat favorit. Numele lui Vasile Blaga sau Adriean Videanu sunt şi ele pe lista scurtă de posibili premieri.

"Dacă mă întrebaţi dacă domnia sa este favoritul, vă spun că da. Credibilitatea electorală va fi un criteriu important", spune Valeriu Stoica, liderul PDL, care arată că sondajele îl creditează cu procente mari pe Theodor Stolojan.

La rândul său, Theodor Stolojan spune că, fără îndoială, partidul se va consulta înaintea conferinţei din septembrie cu preşedintele Traian Băsescu.

Cei 6000 de membri PDL vor vota şi programul de guvernare şi vor gira formula guvernului propus de PDL electoratului. Listele candidaţilor PDL pentru alegeri vor fi definitivate în august de Biroul Permanent al PDL. Deocamdată se efectuează sondaje locale privind şansele celor nominalizaţi.

Colegiul face şi desface premierul

Unul din criteriile care vor conta la desemnarea primului-ministru, în cazul în care PDL va câştiga alegerile, ar putea fi şi rezultatul obţinut în alegerile din colegiile uninominale.

Acest criteriu măreşte şansele la obţinerea nominalizării pentru postul de premier oricărui lider marcant al partidului în cazul în care ar obţine performanţe în colegiul în care candidează.

Până acum, printre candidaţii la funcţia de premier s-au numărat secretarul general Vasile Blaga şi prim-vicepreşedintele Adriean Videanu. Vasile Blaga este singurul care îşi va încerca şansele într-un colegiu la Sectorul 3, pentru Senat.

Nici Theodor Stolojan şi nici Adriean Videanu nu candidează la scrutinul din noiembrie. Theodor Stolojan a anunţat că nu va candida şi preferă să îşi ducă la capăt munca în Parlamentul European, iar Adriean Videanu a spus că nu este interesat de Parlament.

Stoica: PDL are o şansă istorică

Valeriu Stoica, vicepreşedinte PDL, consideră că această strategie electorală, de aliniere a unei formaţii complete de guvernământ la startul alegerilor, se datorează faptului că pentru prima oară după 1990 un partid de dreapta are şanse să câştige alegerile.

"Este marea schimbare. Până acum, numai stânga avea privilegiul de a forma singur guvernul. Din 1990 încoace, pe dreapta au fost doar partide mici şi ar fi fost ridicol să îşi anunţe premierul", spune el. Valeriu Stoica consideră că este nevoie ca primul-ministru prezumtiv să fie asumat de partid.

6000 de PDL-işti vor vota în septembrie candidatul partidului la funcţia de premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite