VIDEO Berlusconi, convins că românii îl vor aprecia pe Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul italian spune că muncitorii români sunt „oameni de încredere, care muncesc serios“. Premierul italian a remarcat cu admiraţie măsurile de austeritate ale Guvernului Boc şi este convins că românii îl vor aprecia până la urmă.

Primit cu covor roşu şi cu tot onorul de şeful Guvernului român, Emil Boc, Silvio Berlusconi a ascultat cu ochii închişi imnurile celor două ţări. Şeful Executivului român a dat mâna cordial cu omologul de aceeaşi statură (ceea ce nu i-a pus probleme de protocol - de genul podiumuri sau reglarea microfonului la conferinţa de presă) şi i-a prezentat Regimentul de Gardă Mihai Viteazul.

Citeşte şi:
Berlusconi, în vizită în România: Premierul italian îşi înghite amarul la Bucureşti

Berlusconi, la Palatul Victoria: "Multe mulţumiri pentru primire"

Cum se desfăşoară reuniunea interguvernamentală româno-italiană

Cu obişnuiţii pantofi cu tocuri mai înalte, mascate de tivul lung al pantalonilor, Berlusconi a mulţumit soldaţilor în limba română: ,,Vă mulţumesc!" şi apoi în italiană s-a arătat recunoscător pentru primirea călduroasă. ,,Să trăiţi!"-ul militarilor români l-a făcut să iasă din amorţeală pe ,,Il Cavaliere".

Ce i-a interesat pe jurnaliştii italieni

Timp de 20 de minute, cât a întârziat Berlusconi, jurnaliştii italieni au avut ocazia să filmeze breaking news-ul de pe posturile româneşti de ştiri, care titrau cu litere galbene că în Italia e scandal cu audierile premierului, iar acesta e în vizită în România. Ziariştii din Peninsulă au părut mai degrabă interesaţi de vizita în România ca să-l poată întreba pe şeful guvernului lor despre înfrângerea în alegerile municipale, mai cu seamă în Milano (oraşul natal al premierului), considerat fieful PdL şi al berlusconismului. „Dacă azi este vizita în România ca să evite audierile în procesele pe care le are, mâine o să fie în altă ţară, poate Franţa, cu acelaşi scop", a comentat o jurnalistă italiană care a însoţit delegaţia premierului Berlusconi.

România nu e 100% membrĂ UE

Premierul Emil Boc a apreciat că reuniunea interguvernamentală româno-italiană este ,,o oportunitate excepţională de a consolida parteneriatul politic, social şi economic" între cele două ţări. Şeful guvernului român a amintit că Italia este al doilea partener comercial al României. La masa discuţiilor a fost prezentă, în plus faţă de ce anunţa Executivul pe site-ul său, şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Premierul italian a explicat că Italia este alături de România. „Noi am dorit ca România să devină membră a Uniunii Europene. Suntem alături de ea să devină acum 100% membră a UE", a precizat Silvio Berlusconi, cel mai probabil cu referire la aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi posibil la zona euro. Premierul italian a apreciat şi că există potenţial mai mare de investiţii pentru italieni în România, fără a promite vreo investiţie într-un domeniu anume. Admiraţie pentru tăierile ,,preşedintelui" Boc

Berlusconi a amintit şi de problemele avute în urmă cu doi ani cu românii din Italia (acum sunt circa 1.300.000 de români care lucrează în Italia), care acum sunt de domeniul trecutului. „Am depăşit problemele de acum doi ani. Muncitorii români sunt foarte apreciaţi, văzuţi ca oameni de încredere şi oameni care muncesc serios", a declarat Berlusconi. El a amintit şi de valul de zeci de mii de imigranţi tunisieni care caută un refugiu în Italia şi a mulţumit României pentru că a primit câţiva dintre ei.

Nu în ultimul rând, premierul şi-a exprimat admiraţia faţă de măsurile de austeritate luate de Guvernul român şi l-a numit pe premierul Boc „preşedinte". „Avem o mare admiraţie faţă de Guvernul român, faţă de preşedintele său, pentru felul în care aţi reacţionat în faţa crizei, cu mult curaj. Aţi luat măsuri foarte grele, nepopulare, dar necesare, v-aţi asumat tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, reducerea aparatului bugetar, creşterea vârstei de pensionare şi a TVA.

Creşterea TVA-ului de la 19% la 24%, pe care aţi decis-o este destul de mare", a apreciat premierul italian. „Aceste măsuri de austeritate impuse de CE şi FMI presupun scăderea în popularitate a guvernului. Suntem încrezători că populaţia în cele din urmă le va aprecia. Cetăţenii vor înţelege că au un premier foarte bun, care a făcut reforme dificile", a adăugat Berlusconi. Premierul italian se va întâlni azi şi cu preşedintele Traian Băsescu.

"În prezent, 60% din meserii sunt acceptate, sperăm ca restul de 40% de restricţii să fie ridicate în perioada următoare. ''
Emil Boc  premierul român

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite