Berceanu s-a contrat cu liberalul Nicoară pe centura ocolitoare a Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a participat ieri, în localitatea Vâlcele, de lângă Cluj, la inaugurarea lucrărilor pentru centura de ocolire a Clujului, pe relaţia de sud-est. La

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a participat ieri, în localitatea Vâlcele, de lângă Cluj, la inaugurarea lucrărilor pentru centura de ocolire a Clujului, pe relaţia de sud-est. La manifestare au participat primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară şi primarul din comuna Feleac, Ioan Tanţău.
Berceanu a afirmat că lucrările vor costa bugetul de stat circa 62 milioane de euro, şi va însuma, pe lungimea de circa 23 de km, mai multe poduri şi viaducte. Întrebat cum explică diferenţa mare între varianta ministerului şi cea a Consiliului Judeţean, de 35 milioane de euro, Berceanu a afirmat că nu cunoaşte soluţia locală, dar că nu poate fi mai ieftină, deoarece a fost strâns făcută şi verificată. "Nu ştiu ce proiect a făcut Consiliul Judeţean. E la jumătate când faci pentru Logan, pentru Opel sau Mercedes faci trasee diferite", a spus ministrul. Berceanu a fost contrazis pe loc de preşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Marius Nicoară, care a afirmat că varianta sa se ridică la numai 35-37 milioane de euro, având avantajul că urmează un drum judeţean existent. "Oricum, Consiliul Judeţean nu poate face centura pe banii ministerului", a mai spus Berceanu, fără alte argumente. Nicoară a afirmat că va realiza şi acea centură, chiar dacă este complementară, cu fonduri structurale. Emil Boc a adăugat că, dacă e variantă ocolitoare, atunci trebuie să nu treacă prin localităţi, cum e varianta Consiliului Judeţean. Ministrul transporturilor a mai vizitat ieri-dimineaţă şantierele autostrăzii Bechtel şi cele ale lucrărilor din Bistriţa. În legătură cu Bechtel, ministrul a afirmat că a primit asigurări că firma americană va spori eforturile, pentru recuperarea decalajelor şi pentru finalizarea cu prioritate a tronsonului dinspre Cluj spre graniţa maghiară.
Autostrăzile sunt drumuri de lux
Berceanu s-a mai referit la taxele de autostradă, în sensul că actualele porţiuni nu intră în această discuţie, ci doar viitoarele porţiuni. Ministrul a afirmat că taxa de circa 4 euro pe suta de km nu este mare, dar că autostrăzile sunt drumuri de lux, peste tot în lume, care scutesc şoferii de consumul mare de carburant şi riscul de accidente. Pentru cei care doresc să circule gratuit, sunt drumurile naţionale, a spus ministrul. Berceanu doreşte ca din 2008 să construim câte 250-300 km de autostrăzi anual, pentru a avea în circa 10 ani peste 3.000 de km. Ministrul a văzut recent în Portugalia cum au reuşit aceştia să realizeze în mai puţin de 10 ani peste 3.500 de km, cu bani din împrumuturi, cu taxă de 8,5 euro la suta de km.
Porturi de agrement
Vor fi amenajate, în viitor, mici porturi de agrement pe cursul râurilor interioare. Ideea a pornit de la solicitarea unor turişti, care au afirmat că e păcat că nu folosim albiile râurilor. Vor fi şi în Ardeal, şi în Deltă, şi pe Olt, a spus Berceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite