"Beckham ar pierde detaşat în colegiul meu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alistair Burt, parlamentar britanic, vorbeşte despre legătura dintre votul uninominal, lupta împotriva corupţiei, politică şi justiţie Vicepreşedinte al Partidului Conservator, lider al

Alistair Burt, parlamentar britanic, vorbeşte despre legătura dintre votul uninominal, lupta împotriva corupţiei, politică şi justiţie

Vicepreşedinte al Partidului Conservator, lider al grupului său parlamentar, Alistair Burt, 53 de ani, este la al cincilea mandat în parlamentul britanic.

Adevărul: Aţi fost ales membru al Camerei Comunelor pentru prima oară în 1983. Aţi asistat vreodată la dezbateri politice privind oportunitatea trimiterii în judecată a unui membru al parlamentului?

Alistair Burt: Nu. Pentru simplul motiv că la noi factorul politic nu este cu nimic implicat în asemenea decizii. Depinde numai de cei care investighează cazul. Ştiu că în România Camera Deputaţilor a respins două cereri ale DNA în acest sens, dar în Marea Britanie investigaţiile judiciare sunt complet separate de procesul politic.

La noi, parlamentarii acuzaţi au reclamat presiuni politice în alcătuirea dosarelor.

Libertatea fiecăruia este protejată prin lege şi prin tribunal. Nu de către politicieni. În primul rând, politicienii trebuie să arate încredere în sistemul judiciar.

Credeţi că votul uninominal va aduce o clasă politică mai bună?

Nu există un mecanism perfect care să se potrivească pentru toată lumea. Dar acest sistem impune, de fapt, încheierea unui contract între candidat şi alegători: voi investiţi încredere în mine, eu trebuie să vă arăt că realizez ceea ce am promis. Electoratul nu-mi cere să fiu perfect, dar îmi cere să muncesc din greu. Dacă sunt dezamăgiţi, oamenii nu vor ezita să-i înlocuiască pe incompetenţi.

Criticii uninominalului afirmă că vor intra în parlament cântăreţii, baronii locali, celebrităţile din lumea mondenă, fotbaliştii.

Dacă David Beckham ar veni să candideze în colegiul meu, ar pierde detaşat. Dacă dai posibilitatea oamenilor să aleagă, trebuie să ai încredere în judecata lor. Fundamental este să ai încredere în electorat. Este mai bine să prezinţi oamenilor o listă făcută în spatele uşilor închise de şefii partidului?

În partidul dumneavoastră cine aprobă candidaturile într-un colegiu electoral?

În Partidul Conservator toţi cei care doresc să candideze sunt selectaţi de membrii partidului din organizaţia locală. Membrii partidului votează care va fi candidatul. Dacă persoana respectivă devine parlamentar, are datoria să fie prezent apoi în viaţa comunităţii care l-a ales.

Dar dacă este în opoziţie, aşa cum sunteţi dumneavoastă, nu poate spune că nu poate face nimic?

Responsabilitatea parlamentarului este să se implice, indiferent dacă este la putere sau în opoziţie. Ai putere să influenţezi treburile publice, să ceri explicaţii guvernului, să colaborezi cu autorităţile locale în probleme privind sănătatea, învăţământul sau priorităţile bugetare. Testul este încrederea oamenilor în sistem. În Marea Britanie lucrurile funcţionează aşa de foarte mult timp.

Aţi vizitat Bucureştiul într-o perioadă electorală foarte fierbinte. Cu ce scop?

Suntem interesaţi de ceea ce se va întâmpla în politica românească. Am venit aici pentru a da un semnal de sprijin pentru cei implicaţi în lupta împotriva corupţiei. Ambasada Marii Britanii este parte într-o serie de proiecte în acest sens, într-unul alături de Centrul Naţional pentru Integritate care desfăşoară un program de prevenire a corupţiei în administraţie. Este un proiect apreciat de Comisia Europeană.

Profil

Alistair Burt a făcut parte ca ministru pentru Comunităţi şi Guvernare Locală din cabinetul din umbră al liderului opoziţiei, David Cameron. Din 2007 a fost desemnat vicepreşedinte al Partidului Conservator. Joacă fotbal şi aleargă în mod regulat. A luat startul în şase ediţii ale Maratonului de la Londra.

Am venit aici pentru a da un semnal de sprijin pentru cei implicaţi în lupta împotriva corupţiei
Alistair Burt, parlamentar britanic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite