Bătălie în USL pentru candidaturile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile dintre social-democraţi şi liberali au început să se facă simţite în teritoriu odată cu discuţiile concrete privind repartizarea candidaţilor pentru alegerile locale. În unele judeţe, disputele pornesc de la dorinţa fiecărui partid de avea candidaţi atât la şefia consiliilor judeţene, cât şi la primăria municipiilor reşedinţă de judeţ.

La Călăraşi, de exemplu, şi PSD, şi PNL îşi dispută candidatura la şefia Consiliului Judeţean (CJ). Liberalii merg pe mâna actualului şef al CJ, Răducu Filipescu, în timp ce PSD o susţine pe deputata Oana Niculescu - Mizil, cea care conduce organizaţia judeţeană.

Fiecare din cele două partide are însă versiunea proprie privind stabilirea competitorilor. „Intenţionez să candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean şi, împreună cu candidatul desemnat de PNL, vom intra în sondajul naţional.

Aceeaşi formulă va fi valabilă şi pentru primărie. Dacă PSD va avea candidaţii cei mai bine plasaţi, atunci va merge cu aceştia şi la Consiliul Judeţean, şi la primărie", a declarat pentru „Adevărul" Oana Niculescu - Mizil.

În schimb, neoficial, liberalii afirmă că a existat un conflict cu partenerii din PSD, arbitrat de la centru. Conform verdictului de la Bucureşti, PNL ar urma să dea candidatul pentru CJ, iar PSD pe cel pentru primărie. Sondajele de opinie ar avea doar rolul de a stabili ponderea fiecărui partid pentru listele de consilieri locali şi judeţeni.

Războiul pliantelor din noaptea Învierii

La Bacău, PNL şi-a anunţat intenţia de a nominaliza candidaţii USL atât la Consiliul Judeţean (CJ), cât şi la Primăria Bacău, ceea ce ar face ca partenerii de alianţă, social-democraţii, să nu obţină niciuna dintre cele două funcţii.

Liberalii l-au pregătit pe vicepreşedintele partidului pe plan local, Ionel Palăr, pentru CJ şi pe actualul primar, Romeo Stavarache, pentru încă un mandat. Numai că Viorel Hrebenciuc, liderul PSD Bacău, exclude varianta ca actualul şef al CJ, Dragoş Benea, despre care voci din partid susţin că ar fi unul din apropiaţii săi, să lase locul unui liberal. Până acum, varianta dorită de Viorel Hrebenciuc pare să aibă şanse de reuşită în faţa liderilor de la centru.

La Vâlcea, însuşi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a deplasat, ieri, pentru a calma spiritele după ce liderii celor două organizaţii s-au atacat în public tot pe tema candidaturilor.

Liberalii i-au acuzat pe pesedişti că "au furat startul" începând deja campaniile pentru candidatura lui Ion Câlea la CJ. "Câţiva preoţi din mai multe parohii din Vâlcea au împărţit în noaptea de Înviere mii de felicitări cu mesajul politic al lui Ion Câlea", a acuzat vicepreşedintele PNL Vâlcea Victor Stănculescu.

Secretarul executiv al PSD Dumitru Perşu i-a replicat: "Dacă ei, liberalii, sunt atât de corecţi pot să motiveze pliantele candidatului Emilian Frâncu pentru primărie apărute în scările blocurilor în urmă cu două săptămâni".

Şi la Cluj, competiţia se încinge, după ce PSD a cerut să aibă cel puţin un candidat, iar liberalii vor ambele funcţii. PNL îi propune pe senatorul  Marius Nicoară pentru primărie  şi pe deputatul Horia Uioreanu pentru CJ.

Tandemul dorit de PNL Cluj nu este agreat nici de conducerea centrală, care ar dori să îl convingă pe Andrei Marga să candideze pentru primărie.

Oprişan nu intră în horă cu Săpunaru

Conflictul pluteşte în aer şi în Vrancea. Mai vechile neînţelegeri dintre Nini Săpunaru (PNL) şi Marian Oprişan (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean, sunt pe punctul de a reizbucni după ce liberalul şi-a exprimat intenţia de a candida la Primăria Focşani.

Surse din PNL afirmă că Nini Săpunaru a obţinut acordul lui Oprişan pentru a se lansa în cursa electorală şi şi-a început campania. "Nu am avut o astfel de discuţie cu domnul Săpunaru. Nu exclud candidatura sa, dar aşa ceva nu este prevăzut în protocolul USL.

Din punctul meu de vedere, Primăria Focşani trebuie să aparţină PSD", a declarat pentru "Adevărul" Marian Orpişan. Social-democratul a mai spus că PSD va desemna propriul candidat pentru primărie, dar a refuzat să-l nominalizeze susţinând că este încă în derulare "procesul de evaluare".

De-a lungul anilor, liderul PNL Vrancea, Nini Săpunaru, l-a atacat în repetate rânduri pe Marian Oprişan, cu care trebuie acum să fie partener de alianţă.

În 2008, Săpunaru a depus o plângere penală pe numele lui Marian Oprişan, contracandidatul său la şefia Consiliului Judeţean, acuzându-l că a completat în fals declaraţiile de necolaborare cu Securitatea, pe care le-a depus la fiecare alegeri.

Săpunaru l-a mai acuzat pe Oprişan şi de încălcarea legii în construirea unui drum din judeţ, în replică social-democratul chemându-l în instanţă pe liberal pentru calomnie.

Olguţa se luptă cu liberalii

La Dolj, atât PSD, cât şi PNL au pus ochii pe Primăria Craiovei, iar şefia CJ pare deja atribuită actualului şef al instituţiei, Ion Prioteasa. Potrivit unor informaţii apărute în presa locală, Prioteasa nu vede cu ochi buni o candidatură la primărie a colegei sale de partid senatoarea Olguţa Vasilescu, ceea ce ar putea spori şansele liberalilor de a fi cei care nominalizează candidatul.

"Nu am nimic cu doamna Olguţa Vasilescu, vrem ca în cursă să intre candidatul cel mai bun şi dorim ca PSD să recâştige primăria Craiovei", a declarat pentru "Adevărul" Ion Prioteasa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite