Bătălie în PSD pentru şefia socialiştilor europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul social-democrat Adrian Severin intenţionează să candideze pentru şefia Grupului Socialist din Parlamentul European. PSD nu a luat o decizie în privinţa candidatului pe care îl va sprijini. Schimbarea liderului eurodeputaţilor PSD a stârnit controverse printre social-democraţi.

Eurodeputatul PSD Adrian Severin, care este în prezent unul dintre cei nouă vicepreşedinţi ai Grupului Socialist, îşi face deja campanie pentru şefia grupului, afirmă surse din PSD. Alegerile vor avea loc în ianuarie 2012 când actualul şef al grupului, Martin Schulz (Germania), ar urma să preia şefia Parlamentului European în locul lui Jerzy Buzek (Polonia, PPE).

Severin ar fi obţinut, iniţial, sprijinul socialiştilor italieni şi polonezi. Ulterior, aceştia i-au transmis că nu pot merge până la capăt în condiţiile în care Severin nu este sprijinit de colegii săi din PSD. Parlamentarii PSD nu au decis cu cine vor vota, dar colegii din străinătate au aflat, neoficial, că Severin este în dizgraţia grupului. Şansele lui de a obţine o susţinere din partea PSD par să fi scăzut, după ce liderul europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, a fost înlocuită luni cu o persoană mai apropiată de preşedintele Victor Ponta, europarlamentarul Cătălin Ivan. Schimbarea demonstrează o întărire a poziţiilor adversarilor lui Severin.

Cum şi-a enervat Severin colegii

Motivele pentru care eurodeputaţii PSD nu îl susţin pe Severin par a fi  numeroase. El a criticat de mai multe ori conducerea PSD, ultima dată reproşând faptul că, deşi este vicepreşedinte al partidului, nu a primit din timp protocolul cu PNL. Mai mult, Severin a ieşit cu mai multe declaraţii în care cataloga drept justificate reproşurile lui Traian Băsescu la adresa Franţei şi Germaniei în scandalul Schengen. În plus, pesediştii consideră că nu vor obţine oricum şefia grupului, funcţie la care ar fi  favorit austriacul Hannes Swoboda, şi vor să negocieze pornind  de la această premisă. Un vot al PSD în favoarea lui Swoboda la pachet cu păstrarea unui post de vicepreşedinte, dar nu pentru Adrian Severin, ci pentru Corina Creţu ar fi strategia cea mai agreată. De altfel, la începutul lui februarie, austriacul Hannes Swoboda s-a aflat în România, la invitaţia PSD.

Liderul PSD, Victor Ponta, susţine însă că partidul său nu a luat nicio decizie privind alegerile pentru şefia Grupului Socialist. "Alegerile pentru Grupul Socialist sunt abia anul viitor, iar nimeni nu şi-a anunţat, oficial, candidatura. Cum să susţinem noi pe cineva dacă alegerile sunt în 2012?", ne-a răspuns Ponta. Aceeaşi teorie este susţinută şi de noul lider al delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan. „E mult prea devreme să vorbim despre acest lucru şi nu este doar decizia noastră, ci o vom lua împreună cu cei din conducerea centrală a partidului", a declarat Ivan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite