Bătălia pe filiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Mircea Geoană şi-a asigurat susţinerea a numeroase filiale din teritoriu, dar intrarea lui Victor Ponta în cursa pentru funcţia de preşedinte al partidului ar putea schimba raportul de forţe. Liderul PSD s-a trezit, ieri, că social-democraţii din Timişoara îi cer să renunţe la candidatura pentru şefia partidului.

Filiala Timiş a PSD, din care face parte şi organizaţia Timişoara, este condusă de Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta. Şeful PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, care este şi prim-vicepreşedinte al PSD Timiş, a motivat cererea organizaţiei invocând „păstrarea unităţii în partid".

„Victor Ponta este cel care poate să aducă echilibru şi să ofere unitate în PSD la nivel naţional şi poate să dea speranţe pentru viitor", a pledat Grindeanu. El i-a reproşat lui Mircea Geoană pierderea prezidenţialelor, dar şi alăturarea cu imaginea lui Marian Vanghelie.

Potrivit lui Grindeanu, filiala Timiş îl va vota pe Ponta la Congresul de la 20 februarie. Ilie Sârbu a precizat că, dată fiind candidatura lui Ponta, se retrage din tabăra lui Mircea Geoană, care pierde astfel unul dintre oamenii cu destulă influenţă în partid.

În urma exemplului dat de social-democraţii timişoreni, şi alte organizaţii sau filiale ar putea să se răzgândească în privinţa susţinerii lui Geoană. Retragerea sprijinului ar putea veni pe fondul tensiunilor crescânde din partid, generate de retragerea anunţată de Ion Iliescu.

În schimb, Victor Ponta, care ar avea de partea sa majoritatea votanţilor lui Adrian Năstase, ar putea câştiga unele filiale, indecise până acum. Un semn de întrebare în privinţa susţinerii lui Geoană ar putea apărea şi de la organizaţia Teleorman, condusă de Liviu Dragnea, ale cărui recente declaraţii lasă impresia unei distanţări de liderul PSD.

Înainte de retragerea lui Năstase şi intrarea în cursa pentru şefia PSD a lui Ponta, Mircea Geoană se baza pe filialele din Oltenia, Muntenia şi o parte din Moldova, dar şi pe câteva filiale din Transilvania. Şapte filiale, care vor trimite la Congres 268 de delegaţi, erau încă nehotărâte, iar alte şase se poziţionau împotriva liderului social-democraţilor.

Geoană găseşte însă la organizaţia de Bucureşti cel mai consistent sprijin: Marian Vanghelie va veni la Congres în fruntea a 225 de delegaţi, adică aproape a şasea parte din numărul total al reprezentanţilor din judeţe.

Conform unei analize interne din PSD, Mircea Geoană ar putea conta pe voturile a 1.183 de delegaţi din 30 de filiale, în timp ce adversarii săi ar fi votaţi de 247 de reprezentanţi la Congres. Numărul total al delegaţilor la Congres va fi de 1.698.

Votul pe listă, motiv de dispută

Nemulţumirile din tabăra anti-Geoană par să se fi adâncit după ce liderul PSD a repurtat încă o victorie în cursa pentru şefia partidului. Geoană a reuşit să obţină vot pe listă la Congres, modificarea statutului în acest sens fiind aprobată cu majoritate covârşitoare la ultimul Comitet Executiv al partidului. Liderul PSD Suceava, Gavril Mârza, a declarat că nu a avut mandat pentru a vota la Comitetul Executiv în favoarea votului pe listă. „Oricum, definitivarea acestei prevederi din statut se va face la Congres", a precizat Mârza.

Eugenia Gojdea, liderul PSD Maramureş, s-a declarat împotriva votului pe listă. „O astfel de manieră de vot opreşte accesul la funcţii al unor membri de partid care şi-au dovedit capacitatea şi au avut şi rezultate. Este o restrângere a şanselor", a explicat Gojdea.

Norma de reprezentare pe care a primit-o filiala este principalul motiv de nemulţimire a liderului de la Maramureş. „Nu meritam să ne trateze aşa conducerea partidului. Cu acest număr de oameni, considerăm că este ca o pedeapsă pentru filiala noastră", a spus Eugenia Gojdea.

Ea a menţionat că nu a primit niciun răspuns la contestaţia adresată secretarului general, Liviu Dragnea. Surse din partid spun că liderii filialelor din Argeş, Constanţa, Prahova, Hunedoara, Dâmboviţa, Vrancea şi Brăila ar fi votat la Comitetul Executiv împotriva votului pe listă.

Numerele reprezintă delegaţii din partea fiecărei filiale PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite