Bătălia pe candidaturi pune la încercare USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilirea competitorilor la locale încinge spiritele în mai multe judeţe, unde fie liberalii se ceartă cu conservatorii, fie social-democraţii au ajuns la dispute cu liberalii. Nemulţumirile din teritoriu vor fi însă arbitrate de liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, care vor avea ultimul cuvânt în privinţa candidaţilor.

Cel mai recent scandal a izbucnit la Iaşi, după ce vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu a declarat că nu trebuie neapărat ca primii clasaţi în sondajele efectuate de PNL şi de PSD să fie desemnaţi automat candidaţi la funcţiile de primar şi de şef al Consiliului Judeţean (CJ). Afirmaţia lui Fenechiu a stârnit iritarea liderului PC Daniel Constantin, care i-a replicat liberalului spunându-i că „vorbeşte numai prostii".

Daniel Constantin şi-a justificat reacţia invocând faptul că Tudor Ciuhodaru, candidatul conservatorilor la Primăria Iaşiului, ar conduce în sondajele de opinie. În ajutorul lui Fenechiu a sărit un alt vice- liberal de la Iaşi, senatorul Varujan Vosganian, care a explicat că „unele persoane situate pe primul loc în sondaje vor fi înlocuite pentru a se obţine paritatea în interiorul USL". Schimbul de replici a fost continuat ieri de Daniel Constantin, care l-a invitat pe Fenechiu să respecte disciplina de partid.

Un alt judeţ unde USL pârâie pe la încheieturi este Bacăul. Disputa a pornit aici de la dorinţa liberalilor de a desemna candidaţii atât pentru primăria Bacăului, cât şi pentru şefia CJ. La Primărie ar urma să intre în cursă actualul primar, Romeo Stavarache (PNL), iar la CJ Ionel Palăr, care are sprijinul lui Stavarache. Intenţia liberalilor se loveşte însă de împotrivirea liderului PSD pe plan local, Viorel Hrebenciuc, care vrea să-şi impună omul, pe Dragoş Benea, drept candidat la şefia CJ.  Conflictul va fi tranşat în cele din urmă direct de Crin Antonescu şi de Victor Ponta, iar surse liberale susţin că Hrebenciuc va fi cel care va avea câştig de cauză.

Înghesuială mare la primărie şi CJ

Vâlcea este încă un judeţ în care social-democraţii şi liberalii se bat pentru cele două funcţii, ceea ce a făcut ca partenerii de alianţă să se acuze reciproc de împărţirea de pliante prin biserici şi prin scările blocurilor. În miezul scandalului, însuşi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a deplasat la Vâlcea pentru a-l asigura pe Ion Câlea, liderul filialei şi actualul preşedinte al CJ, că PSD îl va susţine să candideze pentru un nou mandat.

Împărţeala candidaturilor stârneşte divergenţe şi la Dolj, unde PSD ar vrea să aibă atât candidatul la şefia CJ, în persoana actalului şef al instituţiei, Ion Prioteasa, precum şi aspirantul la Primărie. Liberalii sunt de acord cu candidatura lui Prioteasa , dar ar vrea să desemneze reprezentantul USL în cursa pentru Primărie. Ei ar vrea să meargă pe mâna lui Pavel Badea (fost fotbalist la Universitatea din Bănie), în timp ce la PSD există nu mai puţin de cinci doritori să se arunce în competiţia pentru Primărie. La Alba, cele două candidaturi, la Primărie şi la CJ, sunt cerute de liberali, care susţin că sunt mai bine plasaţi în sondaje decât social-democraţii. PNL îi sprijină pe Teodor Atanasiu pentru CJ şi pe Călin Potor pentru Primărie, iar PSD merge pentru CJ pe mâna actualului preşedinte, Ioan Dârzu.

Ce prevede protocolul

Protocolul USL stabileşte paritatea între  PSD şi în privinţa numărului de candidaţi şefia Consiliilor Judeţene şi la primăriile municipii reşedinţă de judeţ la nivel naţional. Potrivit protocolului, social-democraţii ar urma să desemneze 21 de candidaţi pentru Consiliile Judeţene  iar PNL 20. La primării, PSD va avea 20 de candidaţi iar PNL 20, Bucureştiul urmând să facă obiectul unei negocieri separate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite