Bătălia taberelor din PSD decide soarta lui Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu încearcă să-i convingă pe social-democraţi să nu cadă în capcana moţiunii de cenzură a PD Părerile sunt împărţite în PSD în ceea ce priveşte poziţia pe care o va

Ion Iliescu încearcă să-i convingă pe social-democraţi să nu cadă în capcana moţiunii de cenzură a PD

Părerile sunt împărţite în PSD în ceea ce priveşte poziţia pe care o va adopta partidul în perioada următoare. Liderii formaţiunii, inclusiv Mircea Geoană, aşteaptă să se finalizeze runda de negocieri cu celelalte partide, pentru a putea trasa o strategie de lucru.

Ion Iliescu s-a implicat din nou în politica pesediştilor, atenţionându-i că riscă să le facă jocul democraţilor. Decizia rezultată din negocieri urmează să fie validată de Comitetul Executiv Naţional, care a fost convocat săptămâna viitoare.

În şedinţa de ieri a conducerii partidului, Ion Iliescu le-a atras atenţia vicepreşedinţilor PSD că riscă să intre în capcana democraţilor care urmăresc organizarea de alegeri anticipate, fără să aibă nicio intenţie să intre la guvernare. Astfel, PSD ar vota o moţiune de cenzură care ar deschide drumul spre alegeri anticipate. În PSD nu există încă un curent de opinie majoritar în legătură cu poziţia pe care o va adopta partidul. Primele discuţii ar trebui să înceapă astăzi, cu PNL. Delegaţia cu care PSD va merge la negocieri va fi stabilită de Mircea Geoană şi va fi prefigurată de o întâlnire restrânsă a câtorva lideri ai partidului.

Hrebenciuc negociază cu toată lumea

Potrivit unor surse parlamentare, se poartă negocieri paralele între liberali şi pesedişti, discuţii în care este implicat şi Viorel Hrebenciuc.

Preşedintele PSD a anunţat că, în cadrul discuţiilor cu partidele, pesediştii vor insista pe promovarea unor proiecte de stânga. El a spus că PSD va cere sprijinirea unor proiecte sociale specifice electoratului social-democrat. Mircea Geoană a afirmat că liderii partidului au discutat şi despre intenţia PD de a depune o moţiune de cenzură şi a spus că democraţii ar trebui să se hotărască dacă doresc anticipate sau vot uninominal. Geoană a trimis un semnal voalat pediştilor, spunând că o eventuală moţiune de cenzură nu va avea ca obiect doar Cabinetul Tăriceanu II, ci şi întregul guvern al Alianţei D.A., în care a participat şi PD.

PNL nu-şi face probleme

Liberalii mizează pe faptul că PSD va sprijini în continuare actualul guvern, pentru a evita alegerile anticipate. Potrivit calculelor PNL, democraţii nu vor reuşi să strângă voturile necesare adoptării unei moţiuni de cenzură, chiar cu aportul unora dintre pesedişti.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu intenţionează să discute cu celelalte partide parlamentare, în special cu social-democraţii, cu care va negocia punctele din programul de guvernare şi eventualele revendicări ale acestora. Liderii liberali se gândesc că nu vor fi nevoiţi să facă multe compromisuri faţă de PSD tocmai din cauza faptului că oamenii lui Mircea Geoană nu vor anticipate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite