Bătălia pentru suspendare se dă înăuntrul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi voturile partidului sunt decisive, liberalii nu au ajuns la un punct de vedere comun privind soarta preşedintelui Liberalii vor decide mâine cum vor vota la propunerea de suspendare

Deşi voturile partidului sunt decisive, liberalii nu au ajuns la un punct de vedere comun privind soarta preşedintelui

Liberalii vor decide mâine cum vor vota la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Poziţia PNL va fi hotărâtoare pentru soarta lui Traian Băsescu, având în vedere că opoziţia nu poate strânge - în condiţiile prezenţei la şedinţă a tuturor parlamentarilor PSD, PRM şi PC - decât 228 de voturi din cele 235 necesare trecerii pe tuşă a şefului statului.

Atât social-democraţii - iniţiatori ai demersului, cât şi liberalii aşteaptă să vadă motivaţia avizului negativ dat de Curtea Constituţională la propunerea de suspendare, pentru a putea negocia poziţia în această chestiune. În partidul premierului însă, părerile sunt împărţite, o parte din membrii conducerii susţinând că Băsescu nu trebuie suspendat. În această tabără se găsesc, potrivit unor surse, vicepreşedinţii Ludovic Orban, Puiu Haşotti, Norica Nicolai sau Varujan Vosganian. Ei sunt de părere că, dacă şeful statului va fi suspendat de parlament, percepţia privind existenţa unei profunde crize politice în România se va adânci în cancelariile occidentale, lucru care va afecta atât raportul Comisiei Europene de la sfârşitul lunii mai, cât şi ratingul de ţară dat de companiile de profil. "Niciun om responsabil nu poate să contribuie la suspendarea lui Băsescu decât dacă judecă acest lucru ca pe o răfuială personală", susţinea, ieri, unul dintre liderii PNL.

De partea cealaltă, preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, liderul deputaţilor, Crin Antonescu, sau chiar premierul Călin Popescu Tăriceanu militează pentru un vot favorabil la demersul pesediştilor, pe considerentul că partidul trebuie să continue pe aceeaşi linie după succesul excluderii PD din guvern şi să-l "pedepsească" şi pe Băsescu. Printre aceşti lideri circulă ideea că preşedintele nu trebuie lăsat să reia ofensiva la adresa PNL. Poziţia primului-ministru va fi hotărâtoare pentru atitudinea pe care o va adopta PNL la votul din parlament asupra suspendării şefului statului. Există însă şi o a treia variantă, aceea a abţinerii, pe care liberalii au aplicat-o la votul asupra raportului Comisiei care a analizat presupusele încălcări ale Constituţiei comise de Traian Băsescu.

Băsescu trebuie izolat, lăsat singur să respire aerul rarefiat de la Cotroceni, unde se va sufoca
Ludovic Orban
vicepreşedinte PNL

Preşedintele se roagă pe la mănăstiri

Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la slujba de canonizare a Sfântului Pahomie de la Gledin, iar ieri a făcut un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina. Şeful statului a profitat de fiecare oprire pentru a face băi de mulţime. "Ori de câte ori o să am întrebări dacă sunt ceea ce aşteptaţi de la mine n-o să ezit să mă întorc înapoi la popor", le-a transmis preşedintele celor câteva mii de români adunaţi la Gledin. Ieri, în jurul prânzului, Traian Băsescu şi soţia sa au ajuns la Mănăstirea Putna, unde s-au recules la mormântul lui Ştefan cel Mare. Şeful statului a vorbit cu oamenii care îl aşteptau despre relaţiile cu Ucraina şi s-a fotografiat cu doritorii de suveniruri prezidenţiale. "E atât de puţin în raport cu ce îţi dau! De multe ori îţi dau încredere, ceea ce e nepreţuit şi îţi cer doar o poză", a spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite