Bătălia pentru România se dă astăzi la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

adoptarea acestei recomandări sunt necesare 13 voturi din totalul de 25 de voturi ale colegiului CE. "Să nu existe o recomandare a CE este şi asta o veste bună", a explicat ambasadorul Austriei la

adoptarea acestei recomandări sunt necesare 13 voturi din totalul de 25 de voturi ale colegiului CE. "Să nu existe o recomandare a CE este şi asta o veste bună", a explicat ambasadorul Austriei la Bucureşti, Christian Zeileissen. "Pericolul cel mare este ca raportul lui Olli Rehn, în caz că este unul negativ, să influenţeze decizia pe care o vor lua parlamentele naţionale din statele UE, care nu au ratificat încă Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniune", a mai spus ambasadorul austriac. Germania şi Franţa sunt cele două state care aşteaptă acest raport pentru a ratifica documentul în Parlament.

Euroobservatorii se tem că decizia va fi amânată în toamnă
Ca unii ce se află mai aproape de miezul evenimentelor, euroobservatorii români cred că, deşi raportul de azi e mai favorabil României decât Bulgariei, o decizie nu va fi anunţată acum, ci va fi aşteptat sorocul toamnei.

Kelemen Attila: "Steguleţe pe drumul bun"
Ca şi la Bucureşti, euroobservatorul Kelemen Attila a participat la lucrările Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European. Este un organism în care a existat şi încă mai există îngrijorare faţă de problemele existente în România în acest sector, drept care au şi fost arătate ţării noastre cele mai multe steguleţe de avertizare. După părerea lui Kelemen Attila, situaţia a evoluat totuşi în bine şi în această comisie, în sensul că discuţiile bilaterale ale euroobservatorilor noştri au avut darul de a mai domoli anumite temeri şi de a aşeza lucrurile pe un făgaş cât mai aproape de realităţi. Deputatul UDMR afirma că România se află pe calea cea bună, chiar dacă unele steguleţe de avertizare vor mai rămâne la locul lor.

Cioroianu: "Fără o dată certă"
"Nu cred că documentul va recomanda clar data aderării, însă va sugera sigur data de 1 ianuarie 2007 pentru România", a declarat Cioroian. "Sigur, raportul va da şi teme pentru acasă României la capitolele deja cunoscute cu steguleţ roşu", a adăugat el. Euroobservatorul liberal crede că raportul României va fi mai bun decât cel al Bulgariei. Prezenţa ministrului afacerilor interne, Vasile Blaga, care a fost audiat la Strasbourg, arată pentru unii analişti că europenii sunt în continuare îngrijoraţi de situaţia închisorilor din România şi a traficului de persoane.

Marius Marinescu: "UE, atentă la TVA"
"Cred că raportul va da o recomandare clară în privinţa datei aderării", a declarat el. Euroobservatorul a explicat că România nu are de fapt nevoie de o recomandare, pentru ca în iunie Consiliul să ia o decizie asupra aderării ţării la UE. Lucrul cel mai grav ar fi, potrivit lui Marinescu, ca raportul să recomande activarea clauzei de amânare, ceea ce este exclus. Domeniile care sunt marcate în raport cu "serious concerns" (îngrijorări majore) vor fi monitorizate cu atenţie. Marinescu consideră că steguleţele pentru agenţiile de plăţi şi ecarisaj pot fi rezolvate de România până în iarnă. Euroobservatorul a subliniat că UE va fi foarte atentă asupra sistemului de colectare a TVA-ului, pentru că TVA-ul colectat indică şi contribuţia României la bugetul UE. Nici oficialii europeni care s-au înscris la dezbaterile ce urmează după prezentarea raportului de către Rehn nu pun, potrivit lui Marinescu, probleme României. Kinga Gal va aborda problema minorităţilor, Tanok - pe cea a adopţiilor, iar Hartmut Nassauer şi Milan Mon sunt susţinători ai României.

Gabriela Creţu: "Roşu la veterinar"
"Ca în orice parlament, şi la Strasbourg auzi impresii diferite. Unii sunt optimişti, iar alţii pesimişti. Chiar şi colegii bulgari arată un optimism moderat. Potrivit euroobservatorilor bulgari, preşedintele CE, Jose Emanuel Barroso, ar fi transmis Sofiei un mesaj de genul "Yes, but, but, but yes" (Da, dar, dar, dar da). România va primi, potrivit euroobservatorului PSD, sigur, steguleţ roşu la capitolul Control veterinar. Creţu a amintit că, astăzi, baroana Nicholson şi euroobservatorii PSD vor ţine o conferinţă de presă comună pe tema adopţiilor, care să îmbunătăţească imaginea creată de raportul american cu privire la condiţiile improprii în care trăiesc copiii instituţionalizaţi în România. Gabriela Creţu crede că raportul lui Olli Rehn de astăzi nu va da o recomandare clară asupra datei aderării, ceea ce ar însemna că data aderării să fie stabilită abia în toamnă.

Petre Popeangă: "O notă de scepticism"
"Se doreşte împingerea spre toamnă a deciziei privind data exactă a aderării". Deputatul PRM Petre Popeangă, observator al României în Parlamentul European, ne-a declarat, ieri, că în discuţiile pe care le-a purtat cu membrii comisiilor de buget şi control bugetar ale Legislativului comunitar a sesizat "o notă de scepticism" în privinţa posibilităţii luării unei decizii asupra datei exacte a aderării ţării noastre la UE. "Eu cred că în Raportul lui Olli Rehn nu se va specifica data exactă a aderării României şi Bulgariei, deoarece se doreşte împingerea spre toamnă a unei asemenea decizii sau, oricum, spre Consiliul European din iunie", a afirmat deputatul PRM. Pe de altă parte, Petre Popeangă susţine că principalele nemulţumiri ale oficialilor europeni legate de ţara noastră ar fi capacitatea scăzută de absorbţie a fondurilor comunitare şi lipsa unui sistem informatizat de urmărire a încasărilor bugetare, în special a TVA.

Liderul liberal-democraţilor europeni,
Graham Watson cere să-i sprijinim pe bulgari
"Comisia Europeană are o misiune foarte grea în legătură cu strategia sa de extindere", a declarat liderul Grupului liberal-democrat din Parlamentul European. "Comisia ştie că, în cazul unui raport prea negativ, riscă să întoarcă opinia publică din România împotriva UE şi este, în acelaşi timp, conştientă că opinia publică europeană este preocupată de viitoarea rundă de extindere şi că aşteaptă semnale clare de la Bruxelles că îşi ia foarte în serios munca de evaluare a candidaţilor", se arată într-un comunicat al Grupului liberal-democrat din PE. Watson şi-a exprimat speranţa că astăzi Comisia va lua în cazul României o decizie care să confirme termenul de aderare la 1 ianuarie 2007. O posibilă evaluare finală în toamnă va decide dacă este necesară activarea unor clauze sectoriale, pe domeniile la care România nu îndeplineşte criteriile de aderare sută la sută. "Îi rog pe toţi românii, de la simplul cetăţean la guvernanţi, să lucreze împreună pentru a asigura calea de rezolvare cea mai bună şi pentru Bulgaria, şi pentru a preveni o eventuală amânare a aderării acesteia", se mai arată în comunicat.

Vicepreşedintele PSE, Hannes Swoboda:
Aderare condiţionată
Socialistul Hannes Swoboda aşteaptă de la raportul comisarului Rehn o recomandare clară a datei aderării stabilite (2007) la Uniunea Europeană atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Swoboda consideră că raportul Comisiei Europene va căuta să menţină presiunea asupra procesului de reformă din ambele state candidate, deci se aşteaptă la anunţarea unei integrări la 1 ianuarie anul viitor condiţionate.

Bernd Posselt, membru PPE:
Raport critic
"Cred că raportul CE va fi foarte critic la adresa României, dar nu va recomanda în niciun caz activarea clauzei de amânare", a declarat oficialul european. Dacă data aderării pentru România va fi 1 ianuarie 2007, în cazul Bulgariei este încă posibilă amânarea cu un an. Partidul Popular European susţine România, însă aşteaptă de la raportul lui Olli Rehn menţinerea presiunii asupra ritmului reformelor, aceasta însemnând monitorizarea ţării şi după aderare. Potrivit lui Posselt, CE va recomanda clar data aderării abia în toamnă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite